Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Vorden
Datum 23 december 2020

Vraag1

Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?

Zie hieronder.

Vraag2

Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
Organisatie en Regie:
Herkenbaar: Fragmentatie in de zorg: Aanbod van een steeds toenemend aantal zelfstandige behandelcentra, vaak zonder toegevoegde waarde, zonder communicatie met met andere zorgcentra waar een patiënt voor andere zaken wordt behandeld. Financiële belangen spelen hierbij een grote rol en werken kosten verhogend, maar voor de patiënt ook contraproductief. Het element "verkeerde prikkels" komt hierin zeker ook terug. Schotten tussen zorgsoorten zijn exemplarisch voor specialistische zorg waarbij de ene specialist niet weet of niet geïnteresseerd is in wat de andere mede behandelaar op een ander zorgdomein van de patiënt doet.

Preventie en Gezondheid:
In mijn opleiding in de vroege jaren '70 was preventie een van de belangrijkste peilers voor goede gezondheidszorg. Als bezuiniging is veel afgebouwd m.i. met name in de jeugdgezondheidszorg zoals regelmatige screenen door schoolarts en o.a. de schooltandarts. Ook de frequentie van consultatiebureaus zijn sterk verminderd. Een gemiste kans. Ook veel meer preventie door voorlichting over diverse uiteenlopende onderwerpen op middelbare scholen is van groot belang. Regie en uitvoering moet door de rijks overheid landelijk uniform worden uitgevoerd ter voorkoming van een waaier aan activiteiten.

Werkplezier en vernieuwing:
Hoewel niet meer in het werkproces is werken in de zorg enorm veranderd. Regelzucht en beklemmende protocollering ontstaan door het markt/productie model en de claimcultuur zijn in de plaats gekomen van een professioneel ingegeven werkwijze. De hierdoor ontstane administratieve werkzaamheden welke niets hebben uit te staan met het gekozen beroep, vergallen door dit corvee en de door bezuiniging opgelopen werkdruk het werkplezier.

Vraag3

Welke beleidsopties die genoemd worden bij de drie thema’s leveren volgens u een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel?
Organisatie en Regie:
Vastleggen verantwoordelijkheden,Eenduidigheid over ‘de regio, Capaciteitsregulering,Een spil in de wijk, Bekostigen op basis van beschikbaarheid. Domeinoverstijgende samenwerking een duurzame basis geven.

Preventie en gezondheid:
Bevorderen van eigen regie, Overheidsmaatregelen voor meer gezonde keuzen, Een krachtige sociale basis en een integrale aanpak van
sociale problematiek,Gezondheid op het werk,.

Vernieuwing en werk:
Zorgprofessionals maken de zorg en zijn de sleutel tot verandering, Meer tijd voor het gesprek in de spreekkamer en samen
beslissen, Naar een goed onderbouwd basispakket, Doorlichting van het basispakket op effectiviteit en waarde voor de patiënt, meer zeggenschap van zorgprofessionals,Minder werk- en regeldruk,

Vraag4

Heeft u concrete suggesties om bepaalde opties nader te concretiseren en praktisch vorm te geven?
Geen. Te weinig in de materie ingewerkt.

Vraag5

Welke beleidsopties ontbreken er nog?
Hierbij een aantal overwegingen:
Digitalisatie is overgewaardeerd en doorgeschoten en moet alleen daar worden toegepast waar dit functioneel is. Niet het format moet leidend zijn maar de mens. Landelijk moet 1 systeem worden ingevoerd voor ziekenhuizen en 1 systeem voor huisartsen, zo mogelijk overlappend, maar in ieder geval goed onderling communicerend. Administratieve werkzaamheden moeten worden gedaan door daar voor opgeleide werknemers. Secretaresses/secretarissen ipv spraakherkenning en "typende" specialisten. Artificiële Intelligentie moet niet, dan alleen met zeer goede argumenten worden ingevoerd. Overbodige data verzameling moet worden voorkomen.
Protocollen moeten nadrukkelijk hulpmiddelen zijn en geen dwangmiddelen leidend tot overbodige diagnostiek en/of behandeling. Het afdwingen van onnodige diagnostische hulpmiddelen moet worden voorkomen door ze voor rekening van de patiënt te doen komen.
Een van de belangrijkste zaken zijn m.i. meer tijd voor de patiënt met voldoende tijd voor uitleg en toetsing of men het heeft begrepen. Het voorkomt recidiverende consumptie en geeft bij behandelaar en patiënt rust. Eventueel kan het aanstellen van een ziekenhuisarts worden overwogen die de regie houdt.
Een inkomensafhankelijk zorgverzekering voor dekking van gedefinieerde basiszorg met inbegrip van verantwoorde tandheelkunde ipv het huidige systeem systeem voorkomt keuzestress bij de patiënt/cliënt, drukt de premiekosten door het voorkomen van onnodige reclame en onnodige commerciële activiteiten (zoals b.v. sponsoring) en het optuigen van meerdere organisaties. Extra zorg moet particulier naar vermogen worden ingekocht.