Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'

Reactie

Naam NVVG (drs, verzekeringsarts, Master of Arts J Hoevers)
Plaats Utrecht
Datum 25 januari 2021

Vraag1

Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?

Het perspectief van de bedrijfsarts/verzekeringsarts, cq arbeidsomstandigheden, inkomenszekerheid en participatie of wel Arbodiensten/UWV in de nota ontbreekt. De discussie til ik naar nog een niveau hoger namelijk zijn deze domeinen (werk, inkomen, participatie) binnen welzijn of welvaart, of wel VWS of Min Sociale Zaken. Dit laatste is nl het geval. Dan is de vraag hoe is het met de (morele) zorg verplichting van de sociaalgeneeskundige domein zijnde specifiek ' niet curatief" sinds eind 19de eeuw?

Vraag2

Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
Hoe staat het dan met de morele zorgplicht met bijzondere kennis van het sociale en maatschappelijke domein en benutten van juist deze kennis en deskundigheid bij toekomstgericht oplossingen in zorg? .Waar liggen dan aldaar preventie, organisatie en regie en vernieuwingen en innovaties: van welvaart naar welzijn , van beoordeling claim op de regelgeving naar zorg en participatie? Dus paradigma en accentverschuiving?

Vraag4

Heeft u concrete suggesties om bepaalde opties nader te concretiseren en praktisch vorm te geven?
de sociaal geneeskundigen betrekken bij het vraagstuk als kennis dragers van sociale en maatschappelijke vraagstukken van het individu en oplossinggericht kunnen bijdragen. Van claim naar zorg. basis inkomen of een methodiek volgens de PW en niet meer CBBS zou een oplossing kunnen zijn om zorggericht te denken ipv claim gericht.

Vraag5

Welke beleidsopties ontbreken er nog?
beleid in het sociaal geneeskundige domein: bedrijfsgeneeskunde, verzekeringsgeneeskunde en Arts maatschappij en Gezondheid (wellicht)