Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'
Reactie
Naam
|
Rijksuniversiteit Groningen (Prof. dr. G.G. Anthonio)
|
Plaats
|
Groningen
|
Datum
|
15 januari 2021
|
Vraag1
Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?
Ja, het zijn drie belangrijke hoofdthema's
Vraag2
Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
Een knelpunt is dat we een deel van het personeelsprobleem nog steeds onderschatten. Deze maatregelen zullen een toenemende tekort niet oplossen.
Vraag3
Welke beleidsopties die genoemd worden bij de drie thema’s leveren volgens u een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel?
De samenwerking, ontschoten en meer synergie (mogelijk stoppen met het idee van de marktwerking in de zorg?!) helpt sterk mee.
Vraag4
Heeft u concrete suggesties om bepaalde opties nader te concretiseren en praktisch vorm te geven?
Het personeelstekort kan niet met de voorgestelde maatregelen worden opgelost, er is meer nodig. een van de serieuze opties zal zijn immigratie beleid voor professionals. Dat betekent dat Overheid, Instellingen, Opleidinginstellingen hier op zouden moeten inzetten, te beginnen bij professionals uit de EU. Het huidige restrictieve migratie beleid houd professionals, die bevoegd en bekwaam zijn tegen. Migratie is een gevoelig onderwerp, ook handen aan het bed van 'vreemden' ligt niet makkelijk. Het traject van arbeidsvergunning, verblijfsvergunning, diploma erkenning, inburgering en (bij-)scholing zou integraal moeten worden aangepakt.
Op kleine schaal gebeurd bio commerciële bureau's al, o.a. medische specialisten, verpleegkundigen en verzorgende. Andere landen zijn hier reeds in voorgegaan en succesvol in. Professionals, ervaringsdeskundigen die reeds deel uit maken van vakgroepen en beroepsverenigingen kunnen hierin een belangrijke voorbeeldrol vervullen.
Vraag5
Welke beleidsopties ontbreken er nog?
zie hierboven
Dank dat u aandacht besteedt aan mijn advies/suggesties:
prof. dr. Gabriel G. Anthonio
Rijksuniversiteit Groningen / Bestuurder in de Zorg