Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
26 december 2020
|
Vraag1
Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?
Ja
Vraag2
Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
er ontbreekt nog een knelpunt: nepnieuws in de geneeskunde met als gevolg medicatie-ontrouw
Vraag3
Welke beleidsopties die genoemd worden bij de drie thema’s leveren volgens u een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel?
alle
Vraag4
Heeft u concrete suggesties om bepaalde opties nader te concretiseren en praktisch vorm te geven?
nee
Vraag5
Welke beleidsopties ontbreken er nog?
Qua beleidsopties denk ik dat het belangrijk is en nog belangrijker gaat worden om in te spelen op toenemende 'bubbelvorming' onder invloed van social media. Steeds meer mensen halen hun informatie niet uit reguliere nieuwskanalen maar uit social media met soms als gevolg een ondermijning aan vertrouwen in de zorg. Als voorbeeld behandelde ik onlangs een patient met ernstig hartfalen. Bij ontslag kreeg diegene meerdere medicijnen mee, maar verscheen twee weken nadien niet voor controle op de poli. Bij nabellen bleek patient (en diens familie!) na ontslag te zijn gaan 'googelen' naar de gegeven medicatie en was daarbij niet overtuigd geraakt van het nut ervan, sterker: ze waren van mening dat ze eerst meer over de medicatie willen 'uitzoeken' alvorens deze in te nemen. Gezien de ernst van de ziekte voorzie ik een heropname in het ziekenhuis op korte termijn. Dit is niet alleen voor patient gevaarlijk, maar ondermijnt ook de preventieve werking van deze medicatie en leidt daarmee tot vele extra kosten. Het verdient aandacht om mensen te informeren cq beschermen tegen 'nepnieuws' via internet.
Anderszijds zou het gunstig kunnen zijn om mensen bijvoorbeeld via internet, indien zij twijfelen, onderdeel van het 'medische onderzoek'. te laten worden waarin zij het 'terechte' van hun twijfel kunnen aantonen. Dus door twijfelaars zich te laten registreren en zo inzicht te krijgen in hun 'ziektebeloop' kan wellciht aangetoond, of niet, dat onttrekken aan reguliere zorg wel/niet verstandig is