Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'
Reactie
Naam
|
Associatie Hospicezorg Nederland (Associatie Hospicezorg Nederland Bestuur AHzN)
|
Plaats
|
Alphen (NB)
|
Datum
|
29 januari 2021
|
Vraag1
Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?
Ja, deze herkennen wij als Associatie Hospicezorg Nederland. Tevens constateren wij dat palliatieve terminale zorg in dit discussiestuk niet wordt genoemd.
De continuïteit van de best mogelijk palliatieve terminale zorg moet geborgd zijn waarbij de juiste zorg op de juiste plek wordt geboden en deze zorg voor iedereen toegankelijk en beschikbaar moet zijn. Zeker ook in verband met de vergrijzing is dit een belangrijk onderdeel.
Palliatief terminale zorg is de zorg die in de laatste paar maanden van het leven wordt geboden. Om zoveel mogelijk kwaliteit van leven, sterven en rouw te kunnen bieden, is het van belang dat patiënten en naasten deze zorg op de voor hen meest geschikte plek ontvangen. Dit kan thuis zijn, in een verpleeghuis, ziekenhuis of in een hospice. De meeste Nederlanders willen deze periode het liefst in hun eigen omgeving thuis doorbrengen. Als dat echt niet kan ziet men hospices vaak als ‘second best’ optie.
Nederland beschikt over zo’n 250 hospices -High Care Hospices, Bijna Thuis Huizen en Palliatieve Units- waar de zorg in nauwe samenwerking tussen formele en informele zorgverleners plaatsvindt.
Als 24/7 gespecialiseerde palliatief terminale zorg nodig is op lichamelijk, psychisch, sociaal en/of spiritueel vlak kunnen patiënten terecht in één van de 48 bij AHzN aangesloten High Care Hospices. Hier wordt last-resort-, respijt- en crisiszorg geleverd, ook bij complexe zorg. Door de inzet van hospicezorg kunnen onnodige opnames en interventies in ziekenhuizen voorkomen worden en kunnen mantelzorgers ondersteund worden. De juiste zorg op de juiste plek kan worden gerealiseerd zonder in de weg staande financiële of administratieve drempels. Transparante, eenduidige, passende en robuuste financiering maakt dit mogelijk.
Vraag2
Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
Ja, we voegen nog een aantal toe.
Ad Preventie & Gezondheid
- Bij respijtzorg palliatieve respijtzorg toevoegen (blz. 15). Dit is secundaire preventie en sluit goed aan bij de eigen regie van de patiënt.
- We vragen ons wel af hoe reëel is de inzet van de informele zorg. Onze ervaring in de hospicezorg dat de beschikbaarheid van vrijwilligers steeds meer onder druk komt te staan. Je ziet dat vrijwilligers vaker stoppen in verband met het leveren van mantelzorg.
Ad Organisatie & Regie
- Bij multi-problematiek inzet toevoegen van specialist palliatieve terminale zorg / hospicezorg (blz.22). Dit is essentieel voor de generalistische palliatieve zorg.
Vraag3
Welke beleidsopties die genoemd worden bij de drie thema’s leveren volgens u een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel?
Ad Preventie & Gezondheid
2.3 - wettelijke taak voor zorgverzekeraars om mee te werken aan regionale samenwerkingsstructuur (blz. 18).
Ad Organisatie & Regie
3.2 - faciliteren van regiobeelden (blz. 23)
- minimum eisen regiobeeld (blz. 23)
- basis op orde (blz.24)
3.3 - versterken van cliëntondersteuning (blz. 26)
- ruimte voor experimenten domein overstijgende samenwerking ((blz. 27);
ook in verband met eenduidige bekostiging voor hospicezorg!
- toezicht op kwaliteit (blz. 27)
Ad Vernieuwing en Werkplezier
4.2. - verbetering kwaliteitsnormen in curatieve en langdurige zorg (blz. 34)
- beter benutten ervaringsdeskundigheid patiënten en cliënten (blz. 34)
- versterking verander- organisatiekracht (blz. 34)
4.3 - meer tijd voor gesprek in de spreekkamer en samen beslissen (blz. 35)
- naar een goed onderbouwd pakket (blz. 35)
4.4 - meer zeggenschap zorgproffesionals (blz. 37)
- minder werk- en regeldruk ( blz. 37)
Vraag5
Welke beleidsopties ontbreken er nog?
Aantrekkelijkheid van kleinschalige organisaties voor mensen om te verblijven of om in te werken.