Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'
Reactie
Naam
|
UNICEF Nederland (Leonie Barelds)
|
Plaats
|
Den Haag
|
Datum
|
31 januari 2021
|
Vraag1
Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?
Ja hier herkennen wij ons in
Vraag2
Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
Wij hebben voornamelijk gekeken naar ‘Preventie en Gezondheid’ en herkennen de knelpunten.
Vraag3
Welke beleidsopties die genoemd worden bij de drie thema’s leveren volgens u een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel?
wij laten deze vraag buiten beschouwing, omdat dit niet onze expertise is
Vraag4
Heeft u concrete suggesties om bepaalde opties nader te concretiseren en praktisch vorm te geven?
Wij zouden graag zien dat de jeugd meer centraal gesteld wordt. Om verandering te bewerkstelligen is het goed om te starten met maatregelen die effectief zijn voor aanpak bij jeugd. Dus bijvoorbeeld reclame voor ongezonde voeding alleen verbieden als het gericht is op kinderen en jongeren onder de 18. Daar is meer draagvlak voor, maar zal ook een positief effect hebben op volwassenen en dus breder in de maatschappij, terwijl ze daar niet direct voor ingezet zijn. Een investering in jeugd op alle preventie terreinen is een lange termijn oplossing en kan zich daardoor ook makkelijker terugverdienen.
Vraag5
Welke beleidsopties ontbreken er nog?
Wij hebben voornamelijk gekeken naar ‘Preventie en Gezondheid’ en daarin missen wij specifiek aandacht voor de jeugd. Met name omdat dit juist de groep in de samenleving is waarbij we moeten beginnen met preventie, informeren over leefstijl inclusief mentaal welzijn.
Een kind heeft het recht op een zo gezond mogelijk leven en de best mogelijke gezondheidszorg. De huidige omgeving van kinderen leidt nu niet automatisch naar de meest gezonde keuzes. Gedragsverandering is moeilijk te bewerkstelligen, maar naast kennis is de omgeving een hele belangrijke factor voor de keuzes die wij maken. In de nota worden de maatregelen voor gezonde keuzes kort aangestipt en wordt verwezen naar het Nationaal Preventieakkoord. Dit is een mooi uitgangspunt, maar een ambitie naar een gezonde jeugd vraagt om een echte integrale aanpak waarbij alle losse maatregelen elkaar versterken en alle domeinen waar beleid kinderen raakt zou dit moeten stimuleren naar gezond gedrag. Eke speler in de omgeving van kinderen heeft daarin een verantwoordelijkheid, maar moet daar wel de juiste kennis en stimulans voor krijgen. Investeer met alle beleidsterreinen in een omgeving die verleidt tot gezond eten en meer bewegen voor kinderen en (aanstaande) ouders middels: prijsmaatregelen; productverbetering; subsidie op gezonde voeding op school, sport en bewegen; voedselonderwijs; een verbod op kindermarketing voor ongezonde producten en op de verkoop ervan in en rond scholen en sportkantines. Daarnaast zou aandacht voor het mentaal welzijn van kinderen en jongeren ook een belangrijk onderdeel van preventie moeten zijn, ook dit hoort in een maatschappij die ingericht is op het stimuleren van een zo gezond mogelijk leven van kinderen en jongeren. We moeten nu voorkomen dat mentale klachten een belangrijke ziektelast van de toekomst worden.
Informatie voorziening: Artikel 17 IVRK geeft jongeren het recht op informatie. In het bijzonder informatie over het sociale, psychische en morele welzijn en lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dat geeft jongeren de mogelijkheid om goede keuzes te maken over hun levensstijl. Het recht op informatie gaat onder andere over voorlichting over gezond eten, sporten, hoe je beslissingen kan nemen, hoe je omgaat met stress en conflicten, hoe je voor jezelf kan opkomen als het gaat om kinderrechten in het algemeen en in het bijzonder bij het recht om gehoord te worden.