Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'
Reactie
Naam
|
Zorginstituut Nederland (Jacqueline Zwaap)
|
Plaats
|
Diemen
|
Datum
|
29 januari 2021
|
Vraag1
Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?
Zeer kenkaarbaar.
Vraag2
Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
De betaalbaarheid blijft onderbelicht vinden wij. Ook als we maximaal inzetten op preventie, doelmatigheid en passende zorg, zal het nodig zijn keuzen te maken welke zorg we wel of niet collectief vergoeden. Daar mag de samenleving haar ogen niet voor sluiten.
Vraag3
Welke beleidsopties die genoemd worden bij de drie thema’s leveren volgens u een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel?
De crux zit hem juist in het combineren van beleidsopties om synergie te bereiken. Ook moeten alle prikkels in de goede richting staan om alle effecten één kant op te sturen. Bij alle beleidsopties moeten we ons afvragen wat ze bijdragen aan het vinden van een balans tussen kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid.
Vraag4
Heeft u concrete suggesties om bepaalde opties nader te concretiseren en praktisch vorm te geven?
Zie vorige antwoord. We vinden het ook meer denkrichtingen dan echte beleidsopties. Pas na uitwerking kan beter worden ingeschat wat de effecten kunnen zijn op publieke doelen. Misschien valt er van het buitenland te leren?
Vraag5
Welke beleidsopties ontbreken er nog?
Wat vooral ontbreekt is een heldere visie op de rol van de overheid. Het gaat om grote veranderingen die al lange tijd niet of onvoldoende van de grond komen. De overheid moet normatieve kaders stellen voor de publieke doelen in de zorg en daarop sturen. Er moet een einde komen aan de vrijblijvendheid. Partijen kunnen met hun kennis en kunde de publieke kaders invullen en de uitkomst kan worden getoetst aan de gestelde publieke doelen.
Bijlage