Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'
Reactie
Naam
|
Ronald Dekker
|
Plaats
|
Den Haag
|
Datum
|
16 januari 2021
|
Vraag1
Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?
Zeker.
Vraag2
Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
punt 1. Maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het bedrijfsleven mist de (financiële) prikkel om (goede en goedkope) gezonde alternatieven te leveren. Een rookvrije generatie is een mooi voorbeeld hoe (burger) initiatief kan leiden tot een gezondere samenlevering. Dat verdiend brede aandacht in de strijd tegen overgewicht (hoge bloeddruk, diabetes, enz.).
Punt 2: Samenwerking over muren heen, maar ook tussen instellingen kan en moet echt beter worden ingericht. Er is teveel versnippering en concurrentie. ICT is het grootste probleem van de zorg.
Punt 3: Opleiding en scholing. Versnippering van functies en beloning.
Vraag3
Welke beleidsopties die genoemd worden bij de drie thema’s leveren volgens u een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel?
ICT.
Samenwerking door (financiële) prikkel te verleggen.
Scholing en onderwijs.
Functiehuis en beloning.
Vraag4
Heeft u concrete suggesties om bepaalde opties nader te concretiseren en praktisch vorm te geven?
ICT: ruim 80% van de ziekenhuiszorg draait op één leverancier. Dit is een wurggreep. Directe verplichting tot levering van sluitende systemen en voor instellingen een (financiële) verplichting tot deregulering (ook voor de overheid. Zij vraagt teveel aan data die onnodig is). Eén zorgdossier. Kan direct tot 40% meer zorg genereren en voorkomt fouten, frustratie.
Verleg de financiële prikkel. Veel organisaties draaien hierop. Als de prikkel elders ligt, zal de zorg ook verschuiven. Voorkom concurrentie tussen organisaties.
Scholing en onderwijs sluiten onvoldoende aan op praktijk en v.v.
Teveel versnippering in functies en specialisaties waardoor onvoldoende gebruik van capaciteit. Herziening van functiehuis en FWG (mogelijk CAO) om echte beloning mogelijk te maken.
Vraag5
Welke beleidsopties ontbreken er nog?
Duurzaamheid/maatschappelijke betrokkenheid (milieu en mens)
Functiehuis (FWG, CAO, wet BIG), beroepen en functies. Minder specialisaties als 'beroep' en meer brede basis. Een specialisatie dient een minor te zijn van het beroep.
Wendbaarheid en flexibiliteit van beroepen/functies/organisaties. Bewijst de pandemie ook.
Scholing en opleiding.