Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Breda
Datum 28 december 2020

Vraag1

Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?

Op preventie moet worden ingezet. Hiervoor kun je ook samenwerken met de zorgverzekeraars. Waarom niet in een aanvullend pakket een korting voor sportschool of buitensport opnemen? Daar heeft elke inwoner van Nederland wat aan.
Investeren in personeel ook hoog nodig, alhoewel je ook kunt overwegen of andere woonvormen interessant kunnen zijn, waardoor de zorg gecentraliseerd kan worden, het uiteindelijk voordeliger wordt en minder personeel nodig is. zie punt 2.
Aan de organisatie schort het duidelijk. Kosten rijzen de pan uit. Dat kan echt anders. zie pt 3

Vraag2

Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
Waarom investeren we zoveel in thuis blijven wonen? Dat maakt de zorg echt heel duur. Ik zie het in mijn eigen omgeving. Alleen blijven wonen in een eensgezinswoning waar een gezin met zeker 4 kinderen in kan wonen (in deze tijd van woningtekort), een traplift nodig waarin wordt geïnvesteerd omdat het huis niet gelijkvloers is, thuiszorg om het hele huis schoon te houden, 3 etages. Waar stopt de zorg die we willen leveren en waar bieden we een 'beschermd wonen' aan voor ouderen, waar ze kunnen terugvallen op zorg die daar gewoon aanwezig is in hun eigen wijk. Gelijkvloers, zorg bij de hand en het is het recept tegen eenzaamheid bij ouderen door een gezamenlijke 'ontmoetingsplek'. Dat moeten geen woonflats worden, maar prettig vormgegeven woningen, klein tuintje, waar men ook eigen spullen kwijt kan, dus een woonkamer, en minimaal 2 slaap kamers. Opgezet zoals Rosaspierhuis bijvoorbeeld.

Mantelzorg is een mooi begrip. Vaak komt dit neer op de kinderen, die allemaal ergens anders wonen ofwel in de bloei van hun leven aan het werk zijn, zelf net kinderen hebben en dus hun handen vol hebben. Er wordt volkomen voorbijgegaan aan de soms onmogelijkheid voor mantelzorg door de familieleden. Mooi verzonnen maar in de praktijk vaak echt niet haalbaar als het op de eigen kinderen aan komt.

Vraag3

Welke beleidsopties die genoemd worden bij de drie thema’s leveren volgens u een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel?
Zolang een specialist 320 euro kan declareren terwijl een klant 5 minuten binnen is geweest (ik overdrijf niet, uit 1e hand meegemaakt) en er nog geen bloeddruk is gemeten of iets anders is gedaan, dan moet mi daar eerst hoog nodig naar gekeken worden. Het kan niet waar zijn dat we dit accepteren. Zorgverzekeraar die reageert: 'we zijn wel hogere bedragen gewend'. Dit is de doodsteek voor onze zorg en maakt de zorg onnodig veel te duur. Neem dit alsjeblieft onder de loep, deze wijze van declareren, het is echt te gek voor woorden. Geen wonder dat de premies elk jaar verhoogd worden.

Maak de zorg in de instellingen minder hiërarchisch. Leg verantwoordelijkheden lager in de organisatie, (dat maakt het werk veelzijdiger) en zorg voor behoorlijk salaris.

Vraag4

Heeft u concrete suggesties om bepaalde opties nader te concretiseren en praktisch vorm te geven?
Investeer in jongerenwerk en laat er een verbinding zijn met de gemeente, verslavingszorg en de GGD. Jongeren die buiten de gebaande paden terecht komen, hebben vaak wel een connectie met jeugdwerk of een buurthuis en kunnen via die kanalen mogelijk weer op de rails geholpen worden. Laat je zien als organisaties, ga erheen, zorg dat je daar binnen zit wekelijks en ga het gesprek aan. Gemeente, investeer daar in en schep de voorwaarden.

zie verder punt 2 en 3