Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Middelburg
Datum 23 december 2020

Vraag1

Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?

Ja, als orthomoleculair voedingsdeskundige onderschrijf ik het enorme belang van leefstijlgeneeskunde en preventie. Gezonde voeding, het liefst aangevuld met voedingssupplementen, spelen een belangrijke rol in de leefstijlgeneeskunde. Daarnaast is teveel stress een factor die op vrijwel alle gezondheids-/welzijnsaspecten een negatieve invloed heeft. Stress en burnout preventie zou nog meer aandacht moeten krijgen.

Vraag2

Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
Een knelpunt is de beperkte kennis van (huis)artsen over leefstijlgeneeskunde. (Huis)artsen weten ook nauwelijks iets over supplementen, terwijl hier veel goed, onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek is gedaan en gepubliceerd. Naar mijn mening moet waar mogelijk eerst leefstijlinterventie worden toegepast, daarna pas medicatie. Kennis van 'alternatieve' geneeskunde zou onderdeel moeten zijn van elke artsenopleiding.

Vraag3

Welke beleidsopties die genoemd worden bij de drie thema’s leveren volgens u een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel?
Alle 3. Voorkomen is altijd beter dan genezen. In Nederland hebben we vooral ziekenzorg, geen gezondheidszorg.

Vraag4

Heeft u concrete suggesties om bepaalde opties nader te concretiseren en praktisch vorm te geven?
- leefstijlgeneeskunde en 'alternatieve' geneeskunde onderdeel maken van opleiding artsen
- vanaf levensjaar 50 elke 5 jaar een preventieve check-up, zowel fysiek als psychisch. Daarbij ook niveau van vitaminen en mineralen meten. Dit onderdeel maken van de basis zorgverzekering.

Vraag5

Welke beleidsopties ontbreken er nog?
Voorlopig voldoende uitdagingen!

Bijlage