Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'
Reactie
Naam
|
BLCN (MBA M. De Rouw)
|
Plaats
|
Amersfoort
|
Datum
|
31 januari 2021
|
Vraag1
Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?
Alle drie de thema’s worden herkend door de BLCN.
Vraag2
Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
Een knelpunt dat ontbreekt bij Organisatie en Regie betreft het toelaten van nieuwe beroepen. Vaak wordt gekeken naar bestaande structuren omdat dit financiering technisch de meest voor de hand liggende keuze is. Echter sluit dit nieuwe beroepen uit. Nieuwe beroepen ontstaan vanuit een behoefte. Als de behoefte dan ingevuld moet worden, moet er naar een andere bekostiging gezocht worden. Een van die nieuwe beroepen betreft de leefstijlcoach, die de behoefte invult om de patient te helpen bij het nemen van eigen regie en zelfmanagement én een verbindende factor kan zijn tussen het zorgdomein en het sociale domein.
Vraag3
Welke beleidsopties die genoemd worden bij de drie thema’s leveren volgens u een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel?
Het verplaatsen van de financiële prikkel van voorzorg na nazorg. Insteken op preventie ipv op curatie.
De prikkel wordt nu ook gelegd in het aanbieden van leefstijl advies en leefstijl geneeskunde. Het is belangrijk dat er ook financiële ondersteuning komt voor het aanleren van gezondheidsvaardigheden om de leefstijladviezen op te kunnen volgen en daadwerkelijk de transitie te kunnen maken naar zelfmanagement en eigen regie. Dat gaat niet vanzelf- dat vergt coaching op leefstijl. Maar ook tijd, aandacht en begeleiding om de burger mee deze transitie te laten maken. Een bewustwordings campagne kan ondersteunen hierin, bv door de BLCN samen met Pharos of stichting lezen en schrijven.
Vraag5
Welke beleidsopties ontbreken er nog?
Een belangrijke beleidsoptie die ontbreekt betreft integraal gezondzijn-beleid.
Er is pas echt sprake van preventie als de gezonde keuze de meest voor de hand liggende keuze is. In de discussienota worden vele voorstellen gedaan om zorg te verbeteren en om lokale preventie te bevorderen. Wat er echter nog ontbreekt zijn preventieve maatregelen op nationaal niveau die bijdragen aan de gezonde keuze als makkelijkste keuze.
Waar op lokaal niveau al op een aantal plekken in het land gezondheid door alle beleidsterreinen heen als een saté prikker is gestoken, moet dit ook op nationaal niveau gebeuren. Nu lijkt preventie enkel een onderwerp voor VWS, terwijl andere domeinen hier ook een rol in te nemen hebben. Te denken valt aan Economische Zaken, Landbouwbeleid, Binnenlandse Zaken, Onderwijs, etc .
Enkele simpele problemen die vragen om een integrale samenwerking op gezondzijn:
- een kilo appels is duurder dan een pakje koekjes.
- het aantal fastfood-restaurants is gestegen met een factor > 30
- bewegingsonderwijs in het PO en VO is teruggebracht naar een minimum en wordt vaak niet gegeven door de leerkracht zelf, maar door een ingehuurde kracht. Jammer want de onderwijzer heeft een belangrijke voorbeeldrol.
- etc