Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'

Reactie

Naam College Perinatale Zorg (Drs. S.A. van Aken)
Plaats Utrecht
Datum 30 januari 2021

Vraag1

Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?

Ja, zeer herkenbare thema’s voor de geboortezorg.
Preventie en gezondheid: Zoals recent in het RIVM -rapport ‘Beter Weten: een Beter Begin’ opnieuw bleek, is een focusverlegging noodzakelijk: de sector moet kijken naar factoren búiten de geboortezorg. Verbinding met andere partijen is een noodzakelijke stap. Als we de geboortezorguitkomsten verder willen verbeteren en de babysterfte willen verminderen, moeten we kijken factoren die hier aan bijdragen, dus ook naar preventie en naar de samenwerking met het sociaal domein. Bekostiging van domeinoverstijgende zorg en hulpverlening is daarbij een grote uitdaging.

Organisatie en regie: De geboortezorg is een voorloper op het gebied van netwerkzorg. Partijen werken integraal samen in verloskundige samenwerkingsverbanden (VSV’s). Er is een integrale zorgstandaard vastgesteld waarbinnen de zwangere centraal staat. De organisatie en de positie van de verloskundige samenwerkingsverbanden is een grote uitdaging. Deze uitdaging zien we ook terugkomen in de regiobeelden: de zo essentiële geboortezorg zien we nauwelijks terug in de regiobeelden, terwijl de VSV’s regionaal georganiseerd zijn en een uitstekende sparringpartner vormen. Ook de domeinoverstijgende samenwerking wordt gezocht. De geboortezorg is bezige aan te sluiten bij lokale coalities binnen Kansrijke Start, die inmiddels al in 275 gemeenten zijn, voor een goede samenhang in zorg- en hulpverlening, in medisch en sociaal domein, rond de goede start.

Vernieuwing en werk: De juiste zorg op de juiste plek is een essentiële pijler binnen de geboortezorg. Een betere digitale uitwisseling van gegevens is ook voor de geboortezorg essentieel. De capaciteitsproblematiek is helaas een issue dat ook in de geboortezorg herkend wordt. Knelpunten in beschikbare capaciteit van professionals zijn regionaal verschillend, maar betreffen vooral gespecialiseerde verpleegkundigen en kraamzorg, maar ook bijvoorbeeld kinderartsen en IC en OK-personeel.
Ondanks dat er via het VIPP-programma BabyConnect nu enkele regio’s experimenteren met gegevensuitwisseling, blijft dit thema onder de noemer ‘randvoorwaardelijk knelpunt’ bestaan. Uitkomstgerichte zorg is een thema dat in de geboortezorg met een ICHOM-pilot (BUZZ-project) wordt uitgerold.

Vraag2

Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
De knelpunten zijn zeer herkenbaar voor de geboortezorg. Voor de integrale geboortezorg, met de juiste zorg op de juiste plek, zijn er nog veel knelpunten, zoals de bovengenoemde digitale gegevensuitwisseling, en in- en uitvoeringsvraagstukken, en de eigen betalingen., We vinden het daarnaast belangrijk dat in het denken over toekomstbestendige zorg, de geboortezorg en preventie rond zwangerschap en geboorte, niet vermalen worden tussen zorg voor ouderen en chronisch zieken. Zorg rond een goede start is geen deel van het probleem dat ontstaat door meer ouderen en chronisch zieken, maar een deel van de oplossing. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Juist een ingrijpende gebeurtenis als een zwangerschap maakt dat mensen meer open staan voor leefstijlinterventies en hulpverlening.

Vraag3

Welke beleidsopties die genoemd worden bij de drie thema’s leveren volgens u een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel?
Voor de geboortezorg is de juiste zorg op de juiste plaats van groot belang; Binnen het integrale netwerk kan naar een efficiëntere inzet van personeel worden gewerkt. Taakherschikking binnen verloskundig samenwerkingsverbanden kan daarbij helpen. Een sterke positie voor het VSV en het realiseren van randvoorwaarden voor netwerkzorg, zowel binnen als buiten de geboortezorg (verbinding sociaal domein) zijn daarbij essentieel.

Vraag4

Heeft u concrete suggesties om bepaalde opties nader te concretiseren en praktisch vorm te geven?
Ontschotting van het Nederlandse zorgsysteem is essentieel voor lijn- en domeinoverstijgende zorg. Zo is het is noodzakelijk om een bekostigingsoplossing voor de preventieparadox te creëren. En is houdbaarheid een zorg een zorgoverstijgend thema.

Vraag5

Welke beleidsopties ontbreken er nog?
Solide bekostigingsvarianten van preventie. Borging van Kansrijke Start in staand beleid. Zorgoverstijgend beleid is nodig; niet alle oplossingen voor een houdbare zorg in Nederland liggen immers binnen het zorgdomein.

Bijlage