Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'
Reactie
Naam
|
Vereniging VvAA (E.R. Brugman)
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
31 januari 2021
|
Vraag1
Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?
De knelpunten zijn zodanig geformuleerd dat het antwoord op deze vraag al snel bevestigend is. Voor een volledige reactie op deze vraag verwijzen wij graag naar de notitie die als bijlage is bijgevoegd. Echter, thema’s als pluriformiteit en regeldruk (te scharen onder het thema ‘Orga-nisatie & Regie’) zijn naar de mening van VvAA van dusdanig belang dat deze in de discussienota veel meer aandacht verdienen. De bezieling die zorgverleners hebben voor hun vak zou moeten worden ondersteund waar mogelijk en leidend moeten zijn in de keuze voor verandering.
Vraag2
Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
Het thema pluriformiteit is beslist een knelpunt dat in de discussienota niet wordt geduid. Sterker, in de discussienota wordt eerder ‘de andere kant op geredeneerd’. De aanname lijkt te zijn dat contractering ‘de heilige graal’ is. Er is geen aandacht voor het feit dat zorgverle-ners verschillende voorkeuren kunnen hebben voor werkvormen, en dat ook patiënten daaromtrent verschillende behoeften kunnen hebben.
Een tweede belangrijk knelpunt dat mist is het toenemend verlies van regie op de uitvoering van het vak en het ontwikkelen van slimme oplossingen door de zorgprofessionals. Vertrouwen, vakmanschap en bezieling zijn essentiële succesfactoren voor het vormgeven van de juiste veranderingen in de zorg.
Verandering vanuit het zorgveld zelf – in nauwe samenwerking met patiënten – werkt in de ogen van VvAA veel beter om de gestelde doelen te bereiken.
Vraag3
Welke beleidsopties die genoemd worden bij de drie thema’s leveren volgens u een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel?
De houdbaarheid van het zorgstelsel zou geen doel op zich moeten zijn. Waar het om moet gaan is de vraag op welke wijze zorg duurzaam beschikbaar is voor iedere burger in Nederland. Het stelsel is daarvoor een middel, niet een doel op zich. Juist het feit dat deze vraag hier is opgenomen, geeft aan dat de opstellers van de discussienota te weinig ruimte geven voor een kritische houding op het stelsel zelf.
Vraag4
Heeft u concrete suggesties om bepaalde opties nader te concretiseren en praktisch vorm te geven?
Zie hiervoor onze aanbevelingen onder paragraaf 4 van onze notitie die als bijlage is bijgevoegd.
Vraag5
Welke beleidsopties ontbreken er nog?
In deze notitie heeft VvAA een aantal thema’s benoemd die in de discussienota niet als be-leidsopties zijn genoemd, maar juist relevant zijn voor de gewenste situatie: toegankelijke en kwalitatief goede zorg binnen een stelsel waarbij de burgers van Nederland solidair met elkaar willen en kunnen zijn.
Bijlage