Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'

Reactie

Naam European Anti Poverty Network Nederland (J Bothmer)
Plaats Ulicoten
Datum 28 januari 2021

Vraag1

Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?

Als European Anti Poverty Network Nederland (EAPN NL) staan we anders in deze discussie. We zien meer de onderwerpen "Preventie kan beter", "Zorg en dus gezondheid nooit privatiseren" en "Innovatie kan ook betkenen terug naar wat goed was". Veranderingen die nodig zijn, zijn voor ons:
1. Niet naar kosten kijken, maar naar wat schrappen gaat kosten. De tandarts uit het pakket betekent direct veel mensen zonder tandzorg. Dat heeft direct effect op de kinderen die ook niet meer worden gebracht. Dit gaat op de lange termijn heel veel zorgkosten veroorzaken, aangezien ontstekingen in de mond het hart direct en ander organen indirect mee zullen nemen. Preventie is voorkomen, privatisering is veroorzaken, aangezien alleen kosten en winst op de korte termijn tellen. Zo zien we ook zorg. Meer handen aan het bed is er al lang niet meer. Thuiszorg is een kwestie van minuten tellen. En, leven in een instelling betekent met steeds meer extra kosten geconfronteerd worden, terwijl kwaliteit zorg afneemt.
Ja, we hebben een nieuwe visie nodig, maar die start nooit bij kostenvoorkoming of winstbejag.

Vraag2

Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
Wat EAPN NL mist is dat niet gesproken wordt over zaken als betere salariëring van zorgmedewerkers, het ter discussie stellen van privatisering. Zelfs niet nu al de fiasco's die tot sluiting van ziekenhuizen geleid hebben. Wat we zien als we over kostenbeperking nadenken, zijn kleinere, meer lokale, ziekenhuizen, dan die molochs ergens in de regio. uit onderzoek blijkt steeds weer dat die ziekenhuizen en goedkoper blijken te kunnen werken en door de mensen hoog gewaardeerd worden. Wat we echter zien is dat we een opeenhoping hebben gecreëerd die er voor zorgt dat we over een of twee decennia nog één ziekenhuis per provincie overhouden. Een somber beeld.

Vraag3

Welke beleidsopties die genoemd worden bij de drie thema’s leveren volgens u een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel?
Zorgkosten voorkomen moet samen met de cliënt centraal komen te staan. Dat betekent een geheel nieuwe visie ontwikkelen, medicijnproductie terug naar de EU halen, iets wat zeker ook geldt voor medische uitrusting, op school work shops aanbieden waar tanden poetsen gepropageerd wordt, over biologisch verantwoord eten gesproken wordt en in kleine tuintjes gekweekt wordt, zorgen dat lage inkomens verhoogd worden, zodat ook voor hen gezond voedsel haalbaar wordt. Daarnaast schoolzwemmen en sport terug op scholen. Leren bewegen! Nieuwe belastingvormen, zoals de Financial Transaction Tax via samenwerking binnen de EU mogelijk maken. Dat zorgt voor nieuwe en extra belasting middelen en draagt bij aan de betaalbaarheid houden van het systeem.

Vraag4

Heeft u concrete suggesties om bepaalde opties nader te concretiseren en praktisch vorm te geven?
Ja, zie de bijlage.

Vraag5

Welke beleidsopties ontbreken er nog?
Tegengaan van eenzaamheid, tegengaan van dak- en thuisloosheid. Dat alles draagt bij aan het voorkomen van problematische gezondheid.

Bijlage