Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'

Reactie

Naam Voeding Leeft - Specialist in Leefstijlbehandelingen (Manager Zorg Relaties DJ Kooistra)
Plaats Amsterdam
Datum 28 januari 2021

Vraag1

Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?

Ja wij herkennen ons in de thema's en de oplossingsrichtingen die worden genoemd. Wij hebben met speciale interesse het hoofdstuk over preventie en vernieuwing gelezen omdat die zeer relevant zijn voor de leefstijlbeweging waar wij onderdeel van zijn.

Vraag2

Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
Wij herkennen de knelpunten. In onze beleving zijn de knelpunten al lang aanwezig en is het goed om vragen te stellen als:
= Waarom blijven knelpunten bestaan ?
= Wat is het belang hiervan?
= Wat houdt implementatie en opschaling van oplossingen tegen?
= Wat is er voor nodig om tot verandering te komen?

Vraag3

Welke beleidsopties die genoemd worden bij de drie thema’s leveren volgens u een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel?
In onze ogen is investering in leefstijl, gezondere leefomgeving en leefstijlgeneeskunde/leefstijlbehandelingen voor mensen die ziek zijn een zeer belangrijk thema. Een groot deel van de huidige welvaartsziekten zijn te voorkomen. Volgens een publicatie van Willet WC in 2002 in Science zijn ziektes als diabetes type 2, hart en vaatziekten en darmkanker voor 70% tot 90% te voorkomen met leefstijl. Hierdoor kan er een enorme gezondheidswinst en kostenbesparing worden gerealiseerd. Nederland investeert 3% van het zorgbudget in preventie (OECD rapport 2019). Er zal meer geïnvesteerd moeten worden in preventie in combinatie met concrete doelen op gebied van uitkomsten en tevredenheid. De investeringen van de farmaceutische sector in dit domein is zeer beperkt/niet aanwezig omdat leefstijlbehandelingen niet aansluiten op de strategie van deze partijen (niet patenteerbaar).

Vraag4

Heeft u concrete suggesties om bepaalde opties nader te concretiseren en praktisch vorm te geven?
Ik moest bij het lezen van het stuk denken aan het boek ' Onze IJsberg smelt' van John Kotter (hoogleraar leadership Harvard). De metafoor van de ijsberg die smelt en de verandering voor de bewoners in een mooie metafoor voor de situatie waar onze gezondheidszorg zich bevind. Hij omschrijft in het veranderingsproces de volgende stappen:
Bereid de weg voor
= awareness om nu in actie te komen
= leidend team samen stellen
Maak een plan
= visie/strategie
Zorg dat het gebeurt
= Creëer draagvlak door communicatie
= Faciliteer: maak het anderen mogelijk om te handelen
= Genereer zichtbare, korte termijnsuccessen
= Hou het temp hoog
Bestendig de nieuwe situatie
= Creëer een nieuwe cultuur

Alle punten zijn natuurlijk belangrijk maar wij denken dat met name bij de component zorg dat het gebeurt ruimte voor groei is en dus belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Wat zijn de randvoorwaarden om ervoor te zorgen dat verandering/vernieuwing ook echt tot stand komt. Wij zijn specialist op gebied van leefstijlbehandelingen en werken samen met patiëntenverenigingen, zorgprofessionals en wetenschappers aan de ontwikkeling en opschaling hiervan. Wij hebben het systeem daarom ook goed leren kennen en bevinden ons nu zelf in de situatie dat leefstijlbehandeling Keer Diabetes2 Om geduid is door RIVM en ZiN en vergoed mag worden vanuit het basispakket maar dat er (nog) geen adequate bekostiging voor is. Hierdoor is de behandeling alleen beschikbaar voor verzekeraars die er zelf voor kiezen om deze behandeling te vergoeden (VGZ, Menzis, DSW en EUcare) en is doorverwijzen door huisartsen zeer lastig en is er van opschaling geen sprake.