Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Oss
Datum 29 januari 2021

Vraag1

Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?

De gekozen thema’s zijn gericht op de gevolgen van problemen die het huidige zorgstelsel geeft. De onderwerpen per thema die onder ‘belangrijke knelpunten’ worden samengevat zijn ontstaan door de wijze waarop het zorgsysteem is ingericht. Hoewel de inrichting van het huidige zorgstelsel één van de belangrijkste oorzaken lijkt te zijn als we naar de ontstane knelpunten kijken, borduren we bij de oplossingen door op hetzelfde systeem. We herkennen de problemen op basis waarvan deze thema-indeling tot stand is gekomen, maar we zien de meest essentiële vraag onbeantwoord; hoe zijn we hier gekomen?

Vraag2

Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
Zie reactie vorige vraag.

Vraag3

Welke beleidsopties die genoemd worden bij de drie thema’s leveren volgens u een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel?
Om te bepalen of genoemde beleidsopties een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de houdbaarheid van het zorgstelsel, zullen deze moeten worden vertaald naar concrete opbrengsten. We zien de oplossingsrichtingen vooral in het licht van suggesties, maar niet in onderbouwde casuïstiek voorzien van een business case.

Vraag4

Heeft u concrete suggesties om bepaalde opties nader te concretiseren en praktisch vorm te geven?
Doorrekenen wat beleidsopties aan opbrengst generen zodat effecten van te nemen maatregelen inzichtelijk worden en op basis daarvan richting gekozen kan worden, zou tot weloverwogen keuzes kunnen leiden.

Vraag5

Welke beleidsopties ontbreken er nog?
We missen in dit Discussiestuk vertrouwen als uitgangspunt. Dit is het fundamentele punt van zorg dat we hebben over het huidige systeem. Wanneer vertrouwen de basis is, hoeft er niet vanuit macht en kracht geredeneerd te worden en is een aantal beleidsopties uit de Discussienota, onnodig. De bevoegdheid van een Minister om te bepalen of een nieuwe zorgaanbieder al dan niet kan toetreden en het vergroten van de machtspositie van Zorgverzekeraars bij het tegengaan van niet-gecontracteerde zorg geven geen blijk van vertrouwen.

Daarnaast vragen we ons af op welke wijze de samenhang met andere adviesdocumenten is geborgd. De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving schreef bijvoorbeeld o.a. het advies ‘Blijk van vertrouwen - anders verantwoorden voor goede zorg’ uitgegeven in 2019.
Kunt u aangeven hoe en welke adviesdocumenten zijn meegenomen in de totstandkoming van deze Discussienota?