Verzamelwet gegevensverwerking II

Het wetsvoorstel gaat over het gebruik van persoonsgegevens, zoals naam, geboortedatum, telefoonnummer of adres voor bepaalde doeleinden. Ook gaat het wetsvoorstel over het verwerken van gevoeligere gegevens, zoals gegevens over gezondheid of het Burgerservicenummer. Dat mag alleen als dat nodig is en als dat in de wet is geregeld. Het is belangrijk dat de wet duidelijk maakt wanneer een organisatie gegevens mag gebruiken en welke persoonsgegevens mogen worden gebruikt. Met dit wetsvoorstel worden deze regels in verschillende wetten verbeterd. Daarnaast wordt het dubbel opzetvereiste uit de Wmo 2015 geschrapt.Vanwege een toevoeging aan dit wetsvoorstel loopt deze consultatie tot 16 maart. De toevoeging betreft het expliciet opnemen van formele handhavingsinstrumenten in de Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg (Wabvpz) voor de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Consultatie berichten

Overzicht van alle berichten bij de consultatie, gesorteerd op datum

Consultatie rapport gepubliceerd, 17 april 2024

Nieuwe versie memorie / nota van toelichting toegevoegd, 17 februari 2023

Dit document betreft een nieuwe Memorie van Toelichting die hoor bij de aangepaste conceptregeling. Er wordt namelijk een onderdeel toegevoegd waarmee de Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg (Wavpz) wordt gewijzigd. Door deze wijziging worden de handhavingsinstrumenten van de Inspectie gezondheidszorg en jeugd voor de Wabvpz expliciet in die wet opgenomen.

Nieuwe versie concept regeling toegevoegd, 17 februari 2023

Dit document betreft een nieuwe conceptregeling. In deze conceptregeling is een onderdeel toegevoegd waarmee de Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg (Wavpz) wordt gewijzigd. Door deze wijziging worden de handhavingsinstrumenten van de Inspectie gezondheidszorg en jeugd voor de Wabvpz expliciet in die wet opgenomen.

Consultatieperiode aangepast, 15 februari 2023

De internetconsultatie voor het wetsvoorstel Verzamelwet gegevensverwerking VWS II wordt met 4 weken verlengd. Dat heeft ermee te maken omdat bij dit wetsvoorstel een onderdeel wordt toegevoegd.

Het nieuwe onderdeel zorgt voor een wijziging van de Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg (Wabvpz). Door deze wijziging worden de formele handhavingsinstrumenten van de Inspectie gezondheidszorg en jeugd voor de Wabvpz expliciet in die wet opgenomen.