Verzamelwet gegevensverwerking II

Reactie

Naam S. v.d. Brink
Plaats Amsterdam
Datum 2 februari 2023

Vraag1

Wat vindt u van het concept-wetsvoorstel?
Veel werkgevers en bemiddelaars/ brokers eisen van betrokkenen nog altijd dat zij bij het reageren op vacatures (arbeidsovereenkomsten) en aanvragen (opdrachtovereenkomsten) hun geboortedatum met hen delen. Zij doen dit bijvoorbeeld door in hun online platformen het invullen van dit invoerveld verplicht te maken. Een geboortedatum is echter voor veel beroepen (zoals kantoorbanen) irrelevant voor het beoordelen/ matchen van het profiel van de kandidaat. Het verwerken van dit (bijzondere) persoonsgegevens kan echter leeftijdsdiscriminatie en identiteitsfraude in de hand werken (dus ook na datalekken door derden).

Doordat er feitelijk een ongelijke verhouding is, zullen kandidaten nooit bezwaar maken tegen de online privacy verklaringen van de inhurende/ indienstnemende organisatie.
Al dan niet gevraagd (lees: geëist), zetten kandidaten nog altijd hun geboortedatum op hun CV's, terwijl dit voor het verwerkingsdoel irrelevant is, hiervoor geen grondslag is en veel privacy verklaringen vaag zijn (over de bewaartermijn van dit gegeven).

Werkgevers dienen een kopie van het identiteitsbewijs van hun medewerkers in hun administraties op te nemen en kennen vanaf dan dus de geboortedatum (voor hun loonadministratie). Voor ingeleende (!) werknemers is hun geboortedatum uitsluitend relevant nadat (!) zij daadwerkelijk inspanning leveren. Meer info: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/identificatie/identiteitsbewijs

In tijden van groeiende vergrijzing en talent schaarste, is het verwerken van geboortedatums niet meer van deze tijd en moet de verwerking daarvan zsm zo veel mogelijk worden verboden. Eigenlijk geldt dit ook voor afstudeerdatums, omdat recruiters berucht zijn om daarop te filteren.

Dit alles geldt sector- en domein-breed en dus ook voor de zorgsector en het sociale domein.