wijziging van het Uitvoeringsbesluit WHW 2008 onder meer in verband met een andere bekostigingswijze van het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek

Reactie

Naam Universiteit Leiden (ACM van der Geest)
Plaats Leiden
Datum 4 mei 2016

Vraag1

Wat vindt u van het voorgestelde besluit?
Als het gaat om de voorgenomen aftopping van het promotiecomponent tot 20% en de invoering van 3-jarig gemiddelden van promoties in het onderzoekdeel van de rijksbijdrage, mis ik bij de wijziging van het Uitvoeringsbesluit WHW 2008, dat voor de instellingen de wijzigingen budgettair neutraal wordt ingevoerd.

De voorgenomen wijzigingen in het Uitvoeringsbesluit WHW gericht op het opdoen van internationale ervaring voor studenten in het hoger onderwijs en het belang van internationalisering voor het verwerven van kennis, vaardigheden en beroepscompetenties, dragen mogelijk bij aan de bevordering hiervan. Echter financieel gezien is er in het wetsvoorstel geen prikkel ingebouwd om gezamenlijke opleidingen te gaan opstarten met een buitenlandse instelling. Weliswaar wordt het mogelijk gemaakt voor een student om tegen een lager bedrag dan het wettelijk collegegeld deel te nemen aan een gezamenlijk opleidingsprogramma met een buitenlandse instelling, maar het gevolg is wel voor de universiteit, dat er a) minder collegegeld wordt ontvangen en b) de universiteit de inschrijfbekostiging misloopt. Dit voorstel geeft niet echt een prikkel om een gezamenlijke opleiding met een universiteit in het buitenland te gaan beginnen. De universiteit ontvangt minder collegegeld en minder rijksbijdrage. Dit voorstel stimuleert volgens mij juist niet om een gezamenlijke opleiding te gaan opzetten.