Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wet herinvoering basisbeurs hoger onderwijs

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amstelveen
Datum 20 mei 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel herinvoeren basisbeurs? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Het wetsvoorstel wat er nu ligt voor de basisbeurs heeft te lage bedragen. De inflatie rijst de pan uit, huizenprijzen stijgen alleen maar vanwege de woningnood en ook collegegeld wordt steeds meer in vergelijking met de vorige periode van basisbeurs - zeker nu de wet halvering collegegeld niet meer in werking is. Het leven wordt duurder en nu ligt er met dit wetsvoorstel een uitwonende bijdrage waar je net aan je boodschappen van kan betalen, laat staan de huur. Dit zou betekenen dat de meeste studenten alsnog moeten bijlenen en hoewel die schuld lager is dan de schuldengeneratie van nu, is het natuurlijk nadelig voor de start van je volwassen leven. Dan over compensatie. Ik ben blij dat het idee van de studievoucher van de baan is, en het is goed dat DUO de compensatie direct van de schuld aftrekt ipv uitkeert. Ik vind het wel onzin dat de tegemoetkoming alleen gaat over de nominale duur van je studie. Zeker door corona zijn veel studenten met vertraging blijven zitten, in depressies beland en studie motivatie verloren. Nu worden studenten extra genaaid dat ze geen compensatie krijgen voor vertraging. ONZIN. Ook het bedrag is veel te laag, nog geen 30 euro per maand compensatie - dat is niet eens 7 dagen boodschappen, een studieboek is vaak al twee keer dat bedrag. Het draagt vrijwel niets bij aan het verminderen van de studieschuld per student - die op kan lopen tot 40.000 euro.

Vraag2

De basisbeurs wordt opnieuw ingevoerd per studiejaar 2023/2024. Het voorstel is dat de basisbeurs niet automatisch wordt toegekend, maar dat álle studenten zelf een aanvraag moeten indienen om een basisbeurs te kunnen ontvangen. Denkt u dat deze aanvraag tot problemen zal leiden bij studenten?
Als de instructies duidelijk zijn, de website en database het aan kan en er genoeg reclame voor wordt gemaakt dan moet het denk ik wel goed komen. Zeker reclame zodat alle studenten ervan op de hoogte zijn, denk aan op tv en social media, werk daarmee ook samen met middelbare scholen en andere onderwijsinstellingen. Zorg ervoor dat studenten worden geactiveerd dit aan te vragen - ze hebben er tenslotte recht op.
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht