Wet herinvoering basisbeurs hoger onderwijs

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Leiden
Datum 18 mei 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel herinvoeren basisbeurs? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Fantastisch dat de basisbeurs wordt heringevoerd na de grote fout van haar afschaffing; wel beschamend dat dit experiment uberhaupt heeft plaatsgevonden. Nog veel beschamender zijn de bizar lage compensatiebedragen, voor de generatie studenten die 1) nooit van de basisbeurs af wilden, maar hierin geen keus hadden; 2) met een op te vragen schuldregistratie kwamen te zitten, volledig tegen alle beloftes in; 3) zo hard hebben gestreden voor dit herstel, maar nu achterblijven met onverdiende en onvoorkomelijke schulden die generaties voor en na hen niet hebben. Dit is om wanhopig van te worden. Ik ben student die in het basisbeurssysteem en het nieuwe systeem heeft gestudeerd. Twee jaar studeren in het nieuwe systeem heeft mijn schulden, na 4 jaar oud systeem, meer dan verdriedubbeld, zonder dat ik noemenswaardige veranderingen heb aangebracht. Woningen, gas en energie zijn al onbetaalbaar, en nu als klap op de vuurpijl komt er met terugwerkende kracht rente over de studieschuld? Ik snap werkelijk niet waar we het nog vandaan moeten schrapen. Waarom wordt onze toekomst zo aggressief afgepakt?

Vraag2

De basisbeurs wordt opnieuw ingevoerd per studiejaar 2023/2024. Het voorstel is dat de basisbeurs niet automatisch wordt toegekend, maar dat álle studenten zelf een aanvraag moeten indienen om een basisbeurs te kunnen ontvangen. Denkt u dat deze aanvraag tot problemen zal leiden bij studenten?
Vanzelfsprekend gaat dit tot problemen leiden bij studenten, en vanzelfsprekend gaat dat niet aan de studenten liggen. Alle digitale systemen die verband hebben met studiefinanciering zijn verouderd, inefficient en verschrikkelijk om te navigeren. Dit gaat tienduizenden vertraagde procedures opleveren, waar de studenten de dupe van zijn. Om nog maar niet te spreken van hoeveel onnodige stress en extra werk dit deze jonge mensen gaat opleveren (niet iedereen heeft hoogopgeleide en/of goed geïnformeerde volwassenen achter zich staan).