Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wet herinvoering basisbeurs hoger onderwijs

Reactie

Naam S Tinga
Plaats Nijmegen
Datum 26 april 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel herinvoeren basisbeurs? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Ontzettend fijn dat de basisbeurs weer terugkomt. Echter vind ik als leengeneratiestudent dat de voorgenomen krompensatie moet worden vervangen door een echte compensatie.

In mijn geval heb ik momenteel een studieschuld van ruim 50.000 èn dan moet ik nog beginnen aan mijn 2-jarige master.... Verder heb ik door mijn lening een ontzettende mentale druk gevoelt en ik krijg al een inzinking als ik moet bedenken wat mijn positie op de woningmarkt gaat zijn als ik eenmaal ben afgestudeerd.

Ik vraag de overheid de zogeheten "compensatie" te herzien. De "compensatie" beschreven in het wetsvoorstel, laat mij namelijk met een ruime 98% van mijn studieschuld zitten. De tegemoetkoming kan op verschillende manieren eerlijk gebeuren. Voor een beleidsadvies verwijs ik naar die van het Studentenprotest (te vinden als bijlage van dit bericht en op https://www.studentenprotest.com/).

Als u in mij investeert, zal ik met mijn medische opleiding onze bevolking dienen.

Vraag2

De basisbeurs wordt opnieuw ingevoerd per studiejaar 2023/2024. Het voorstel is dat de basisbeurs niet automatisch wordt toegekend, maar dat álle studenten zelf een aanvraag moeten indienen om een basisbeurs te kunnen ontvangen. Denkt u dat deze aanvraag tot problemen zal leiden bij studenten?
De aanvraagprocedure voor de basisbeurs komt een studiejaar te laat. Het is beter als deze deze aankomend studiejaar (2022-2023) al in gaat.

Wanneer de basisbeurs pas in 2023 komt, is het voor mij voordeliger om een een studiejaar te wachten met het starten van mijn vervolgstudie. Deze gedachte zullen vele startende en doorstromende studenten met mij delen. Hierdoor is de kans groot dat er over een aantal jaar een gat aan professionals ontstaat in de arbeidsmarkt.

Ik roep de overheid op om de basisbeurs nog aankomend studiejaar in te laten gaan.

Bijlage

Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht