Wet herinvoering basisbeurs hoger onderwijs
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Nijmegen
|
Datum
|
19 mei 2022
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel herinvoeren basisbeurs? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Een basisbeurs zorgt dat studenten uit gezinnen met zwakkere economisch positie ook een kans hebben (aanvullende beurs is te selectief), en voorkomt dat nog een hele generatie met een hoge schuld zit. Maar de huidige hoogte van de beurs zal niet veel zoden aan de dijk zetten.
Bovendien, is het huidig compensatievoorstel voor studenten uit het leenstelsel een inadequaat om de grote financiële achterstand van deze studenten te verbeteren. Onvoorstelbaar dat in Nederland een groep burgers zodanig benadeeld kan worden. Het leenstelsel was een onrechtvaardig experiment dat de toekomst grimmig heeft gemaakt voor vele studenten. Zij zullen moeilijk eigen vermogen kunnen opbouwen (bijv. eigen huis), en geven zodoende deze financiële achterstand dus weer door aan hun kinderen. Herinvoering basisbeurs is dus belangrijk!
Vraag2
De basisbeurs wordt opnieuw ingevoerd per studiejaar 2023/2024. Het voorstel is dat de basisbeurs niet automatisch wordt toegekend, maar dat álle studenten zelf een aanvraag moeten indienen om een basisbeurs te kunnen ontvangen. Denkt u dat deze aanvraag tot problemen zal leiden bij studenten?
Met welk doel wordt de beurs niet automatisch toegekend? Selectief geld geven opdat rijkere gezinnen geen aanvraag zullen doen lijkt me goed maar ik denk dat het aanvraagsysteem in de praktijk vooral leidt dat gezinnen waarin een studerend kind niet standaard is en kennis van administratieve zaken gebrekkig is, de beurs niet wordt aangevraagd. Grof gezegd, armere mensen worden de dupe van het aanvraagsystssm ben ik bang. Hoe kan de overheid dit voorkomen?