Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wet herinvoering basisbeurs hoger onderwijs

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Rotterdam
Datum 20 mei 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel herinvoeren basisbeurs? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
De herinvoering van de Basisbeurs is in principe een goed plan. Het is goed dat de komende generatie met een stuk minder hoge schulden zal komen te zitten. Hierbij moet er wel op worden gelet dat er een aantal generaties, die in het leenstelsel vielen, dus wel torenhoge schuldes hebben. Deze schuldes zijn enorm in vergelijking met de 1000 euro compensatie die ze daarvoor kunnen krijgen. Dit weegt absoluut niet tegen elkaar op en creeërt zo een enorme groep met mensen die later allemaal automatisch een enorm achtergestelde positie zullen krijgen in vergelijkijg met de groepen mensen die wel in de basisbeurs gezeten hebben. Dit is echt ondenkbaar, vooral omdat de beslissing van het invoeren van het leenstelsel achteraf blijkbaar toch geen goed idee bleek te zijn, en deze mensen nu maar op de blaren moeten zitten die ze niet zelf hebben veroorzaakt. Dit heeft een enorm effect en kan absoluut niet goed gemaakt worden met een kleine 1000 euro. De enige eerlijke compensatie zou zijn, dat alle studenten die de dube zijn geweest van het leenstelsel worden gecompenseerd met een terugwerkende basisbeurs, waarmee de schuld die ze hebben wel daadwerkelijk sterk verkleind zou worden.

Vraag2

De basisbeurs wordt opnieuw ingevoerd per studiejaar 2023/2024. Het voorstel is dat de basisbeurs niet automatisch wordt toegekend, maar dat álle studenten zelf een aanvraag moeten indienen om een basisbeurs te kunnen ontvangen. Denkt u dat deze aanvraag tot problemen zal leiden bij studenten?
Als alle studenten er recht op hebben, waarom zou het dan niet automatisch voor alle studenten worden ingevoerd? Bijvoorbeeld bij de inschrijving van de studie. Ik kan me voorstellen dat het voor sommige studenten inderdaad kan leiden tot problemen. Er zou in iedergeval via de studie uit hulp moeten zijn om dit zo makkelijk mogelijk te maken, en zo duidelijk mogelijk te maken hoe zo'n aanvraag werkt en hoe je alle nodige gegevens bij elkaar kan zoeken.
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht