Wet herinvoering basisbeurs hoger onderwijs

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Ede
Datum 12 mei 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel herinvoeren basisbeurs? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Investeren in de jeugd betekent investeren in de toekomst van de samenleving. Wat zijn de lessons learned van de bezuinigingen die er achter ons liggen? Abituriënten die gaan studeren worden van meet af aan geconfronteerd met financiële zorgen die een ordegrootte voorbijgaat aan hun draagkracht. Alumni stromen het werkveld in met substantiële schulden en uit veel onderzoek is gebleken dat financiële zorgen het perspectief vernauwen en veel energie wegtrekken. Energie die nodig is om zich nieuwe praktijken eigen te maken, nieuwe relaties op te bouwen en ondernemingsgeest aan de dag te leggen. Geld weghalen uit onderwijs is als bezuinigen op fundamenten onder gebouwen: misschien makkelijk verzameld geld maar als bouwgebreken uiteindelijk naar voren komen blijkt goedkoop uiteindelijk duurkoop te zijn. Nu al hebben we te maken met een generatie die minder veerkracht heeft en veel sneller burn-out raakt. Het onderzoek van
Jolien Dopmeijer stemt in het licht van de gevolgen van de coronacrisis tot weinig vreugde. NPO-gelden zijn mooi maar een structurele basis voor het onderwijs is essentieel. Een dorsende os moet je niet muilbanden, zo staat ergens in de Bijbel. Ondersteun de student zodat hij gestimuleerd wordt adequaat zijn studie te voltooien: niet door pamperen (prima om goede normen te hanteren) maar zeker niet door de financiële basis te belasten. Ruim baan voor de basisbeurs, en wel nu (i.e. september 2022), en niet uitstellen tot volgend jaar! Wij kunnen ons als kennisintensief land niet veroorloven dat een substantieel deel van de studenten komend jaar niet gaat studeren vanwege uitstel!

Vraag2

De basisbeurs wordt opnieuw ingevoerd per studiejaar 2023/2024. Het voorstel is dat de basisbeurs niet automatisch wordt toegekend, maar dat álle studenten zelf een aanvraag moeten indienen om een basisbeurs te kunnen ontvangen. Denkt u dat deze aanvraag tot problemen zal leiden bij studenten?
Wat heeft voorrang: vooraf om permissie vragen of achteraf om vergeving vragen? Als het kabinet de sense of urgency aanvoelt, welke legitimatie is er dan nog om drempels te leggen?