Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wet herinvoering basisbeurs hoger onderwijs

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Sas van Gent
Datum 20 mei 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel herinvoeren basisbeurs? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
De herinvoering van de basisbeurs is het MINIMALE dat de overheid kan doen om studeren eerlijk te maken.

Zelf ben ik een jonge studente die na haar mbo-studie, volgend schooljaar met een studie aan een hogeschool wil starten. Hierin (het doorstuderen, dat zo genaamd word gestimuleerd door de overheid) voel ik mij gesteund door mijn ouders en NIET door de overheid. Als mijn ouders niet mijn gehele jeugd hadden gespaard en momenteel niet zouden beschikken over goede baan was studeren (zonder opbouw van een aanzienlijke studieschuld) niet mogelijk. Hierin herken ik mijn privilege en herken ik dus ook dat een leenstelsel zorgt voor grotere kansongelijkheid tussen arm en rijk.

Daarnaast vormt er zich een verschil betreft de mogelijkheid tot studeren tussen jongeren wonend in de randstad en jongeren wonend buiten de randstad. Er zijn geen hogescholen in mijn nabijheid waarbij ik een opleiding naar mijn interesse kan volgen. Voor mij persoonlijk, een Zeeuws-Vlaminck is het dus onmogelijk te besparen op mijn studieschuld door bij mijn ouders te blijven wonen. Zeker aangezien ik mijn recht op reiskostenvergoeding al heb gebruikt tijdens mijn mbo-studie. Daarnaast is door woningnood, het vinden van een kamer ontzettend lastig geworden en zijn kamers duurder dan ooit tevoren. Om nog niet te beginnen over de negatieve gevolgen die een leenstelsel heeft op het vinden van een woning na de studie. Dit in combinatie met inflatie ben ik dan ook van mening dat de basisbeurs voor uitwonende studenten hoger moet zijn dan het bedrag van € 280,00 basisbeurs per maand zoals in 2015.

Daarbij is het in de jaren van het leenstelsel niet gelukt de kwaliteit van het onderwijs concreet en zichtbaar te verbeteren.

Vraag2

De basisbeurs wordt opnieuw ingevoerd per studiejaar 2023/2024. Het voorstel is dat de basisbeurs niet automatisch wordt toegekend, maar dat álle studenten zelf een aanvraag moeten indienen om een basisbeurs te kunnen ontvangen. Denkt u dat deze aanvraag tot problemen zal leiden bij studenten?
Ja dit zal voor problemen zorgen. Dit zie je nu namelijk al terug in aanvragen voor de aanvullende beurs. Maar weinig studenten zijn op de hoogte en dus slecht geïnformeerd over deze mogelijkheid. Dit zal hoogst waarschijnlijk ook gebeuren wanneer de basisbeurs moet worden aangevraagd. Zeker bij de kwetsbaardere jongeren in de samenleving.
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht