Wet herinvoering basisbeurs hoger onderwijs
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
19 mei 2022
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel herinvoeren basisbeurs? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Ik vind het heel goed dat de basisbeurs opnieuw wordt ingevoerd. Aan het begin van mijn studie in Amsterdam woonde meer dan driekwart van de studenten nog bij hun ouders (buiten Amsterdam) omdat ze het wonen in Amsterdam niet konden betalen of niet te veel wilden lenen. Echter vind ik de basisbeurs erg laag. Met het bedrag wat je nu als prestatiebeurs (of als aanbevolen ouderbijdrage) kunt krijgen kun je maar net een kamer huren in Amsterdam. De kosten die studenten tegenwoordig maken zijn veel hoger geworden dan voorheen terwijl de basisbeurs lager is dan voor het leenstelsel. Misschien iets om nog een over na te denken?
Aangaande de tegemoetkoming voor studenten tussen 2015 en 2023. Ik begon met studeren in 2017 aan een docentenopleiding en heb die inmiddels afgerond. Daardoor viel ik onder het leenstelsel en miste ik net de halvering van het collegegeld voor eerste en tweede jaars studenten, een korting van meer dan 2000 euro. Ook zal ik waarschijnlijk geen basisbeurs meer kunnen ontvangen zoals ik dat nu lees. De tegemoetkoming die nu voorgesteld wordt dekt niet eens die korting die studenten na mij kregen. Ik heb totaal niet het gevoel dat er met het voorgestelde bedrag iets van mijn stress en schulden en verontwaardiging verlicht wordt. Ik ben erg teleurgesteld.
Vraag2
De basisbeurs wordt opnieuw ingevoerd per studiejaar 2023/2024. Het voorstel is dat de basisbeurs niet automatisch wordt toegekend, maar dat álle studenten zelf een aanvraag moeten indienen om een basisbeurs te kunnen ontvangen. Denkt u dat deze aanvraag tot problemen zal leiden bij studenten?
Nee, als er bijvoorbeeld voorlichting over zou worden gegeven in de examenklassen van de middelbare school al helemaal niet.