Wet herinvoering basisbeurs hoger onderwijs

Reactie

Naam E.M.C. Kop
Plaats Zeist
Datum 19 mei 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel herinvoeren basisbeurs? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Volledige bericht: zie bijgevoegd bestand.

1) Het vergroot de al bestaande kansenongelijkheid. Op jonge leeftijd al tienduizenden euro's schuld maken zonder vangnet is een groot risico, waar anderen (met privileges) zelfs soms niks hóeven te lenen omdat ouders liever bijschieten of jongeren thuis blijven wonen. Dit laatste interfereert echter ook met studiekeuzes en de ontwikkeling van jongeren die in deze fase zelfstandig (autonoom) kunnen leren leven en het dragen van verantwoordelijkheid voor gemaakte keuzes. Kansengelijkheid betekent dat educatie voor iedereen even toegankelijk is.
2) Het zorgt ervoor dat studenten genoodzaakt zijn om meer prioriteit te leggen bij hun bijbaan, en dus moeten inleveren op andere gebieden, zoals studie, sociaal leven en/of gezondheid. Een studie is een voltijd activiteit en kan erg uitdagend zijn. Het aantal burn-out’s/depressies en andere stemmingsstoornissen bij studenten is enorm. Daarbij is je studietijd een belangrijke fase in je leven waarbij je meer sociale vaardigheden aanleert en connecties legt die je voor de rest van je leven meedraagt; die overigens ook bijdragen aan onze welvaart.
3) De generatie die nu studeert heeft al meerdere achterstanden vergeleken met reeds afgestudeerden. Kosten voor basisbehoeften zijn schaars en duur (huur- en koophuizen, energieprijzen, en inflatie van voeding en andere primaire levensmiddelen) en belangrijke keuzes van starters hangen nu meer af van bestedingsruimte (verplicht samenwonen om kosten te delen, zelf moment niet kunnen kiezen om kinderen te krijgen). Ikzelf zie een gezonde samenleving als één die jongeren een vruchtbare, stimulerende en vooral veilig start biedt, waarbij groot gedroomd kan worden en geïnvesteerd kan worden in de juiste activiteiten passend bij dat moment (zoals op kamers wonen of beginnen aan gezinsuitbreiding).

Vraag2

De basisbeurs wordt opnieuw ingevoerd per studiejaar 2023/2024. Het voorstel is dat de basisbeurs niet automatisch wordt toegekend, maar dat álle studenten zelf een aanvraag moeten indienen om een basisbeurs te kunnen ontvangen. Denkt u dat deze aanvraag tot problemen zal leiden bij studenten?
Wat is de reden dat de overheid besluit weer beurzen te bieden voor studenten? Om het studenten iets makkelijker te maken om te investeren in hun - maar indirect ook onze - toekomst? Waarom maken we het dan moeilijk? Dit lijkt het me een ongepaste manier van beurzen verschaffen. Door beurzen op aanvraag te verschaffen, maak je studenten ten eerste onzeker en lopen juist te studenten geld mis die het het hardst nodig hebben (de studenten die minder sociaal kapitaal hebben om hieraan herinnerd of ingelicht te worden, de studenten die al achtergesteld zijn door persoonlijke problemen (zoals stress, stemmingsklachten, ADHD, etc.) Het aanbieden van de studiebeurs op aanvraag zou ik daarom ten zeerste afraden. Hebben studenten recht op een tegemoetkoming? Dan is dat met een reden en betaal die dan automatisch uit. Voor de schaarse gevallen die het geld echt niet nodig hebben, gaat het de 'gewone' student te veel kosten.

Bijlage