Wet herinvoering basisbeurs hoger onderwijs
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Beek en Donk
|
Datum
|
17 mei 2022
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel herinvoeren basisbeurs? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
De herinvoering van de basisbeurs is mijns inziens een goede beslissing. Wat ik echter totaal niet begrijp, en wat mijns inziens ook onvoldoende gemotiveerd wordt, is de hoogte van de tegemoetkoming van studenten die onder het leenstelsel zijn gevallen. Zelf ben ik begonnen met studeren in het jaar dat het leenstelsel is ingevoerd, en ik ben vorig jaar afgestudeerd, waardoor ik dus behoor tot de 'zogenoemde pechgeneratie'. Aan deze ' pechgeneratie' wordt een compensatie van 1.400 euro geboden, wat mijns inziens niet eens een compensatie genoemd kan worden en totaal niet in verhouding staat tot het geleden nadeel.
Voor 1 jaar studeren betaal je al meer dan 2.000 euro collegegeld, dus deze compensatie dekt niet eens het collegegeld voor 1 jaar (terwijl nu ook nog eens het collegegeld voor bepaalde studies gehalveerd wordt, ook daarvan heeft het grootste deel van de 'pechgeneratie' niet kunnen profiteren.)
Het gevolg is dat de pechgeneratie achterblijft met hoge studieschulden, die een grote invloed hebben op het verdere verloop van hun leven. Deze generatie heeft straks ook ten aanzien van studenten die wel weer een basisbeurs ontvangen een behoorlijke achterstand. Ik denk ook dat voor een groot deel van deze studenten geldt dat zij liever nooit een studieschuld hadden opgebouwd - laat staan zo'n hoge - maar zij hiertoe gedwongen zijn doordat hun ouders over onvoldoende financiële middelen beschikten om de studiekosten te kunnen voldoen.
Het zou mijns inziens dan ook veel redelijker zijn om deze generatie op een andere wijze te compenseren, bijvoorbeeld door hen met terugwerkende kracht de hoogte van een basisbeurs (thuis- of uitwonend, of het gemiddeld van die twee om de berekeningen eenvoudiger te maken) en eventueel een aanvullende beurs (indien zij daar onder het nieuwe stelsel recht op zouden hebben gehad) toe te kennen. Vanuit de overheid zou dit een erkenning zijn richting de pechgeneratie dat zij ernstig benadeeld zijn door de keuze van de overheid om een leenstelsel in te voeren, welke keuze achteraf bezien niet de juiste is geweest - hetgeen ook erkend wordt door de overheid. Hoe dan is een compensatie van 1.400 euro mijns inziens echt helemaal niets gelet op het nadeel wat wij hebben ondervonden en geenszins een erkenning van de positie van de pechgeneratie.
Vraag2
De basisbeurs wordt opnieuw ingevoerd per studiejaar 2023/2024. Het voorstel is dat de basisbeurs niet automatisch wordt toegekend, maar dat álle studenten zelf een aanvraag moeten indienen om een basisbeurs te kunnen ontvangen. Denkt u dat deze aanvraag tot problemen zal leiden bij studenten?
Het lijkt mij terecht dat studenten zelf een aanvraag in moeten dienen. Zij die echt een basisbeurs nodig hebben, zullen daar zeker een aanvraag toe indienen. Ik denk niet dat dit extra problemen zal opleveren.