Wet herinvoering basisbeurs hoger onderwijs

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Leiden
Datum 18 mei 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel herinvoeren basisbeurs? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Het is fantastisch om de basisbeurs weer in te voeren. Op het onderwijs mag niet bezuinigd worden!
Ik kom uit de generatie van het leenstelsel, veel van mijn studiegenoten hebben inmiddels al een lening van 50.000 euro. Niet omdat ze het geld verbrassen, immers was er door Corona de afgelopen twee jaar veel dicht, maar omdat het collegegeld en de huren zo hoog zijn. Ook de studieboeken en de dagelijkse boodschappen zijn ontzettend duur, het geld van de lening hebben we zeker nodig. Wat wel opvalt is dat studenten waarbij de ouders de huur en de studie betalen amper een schuld hebben terwijl de studenten zonder hulp van ouders al een behoorlijke schuld opbouwen.
Daarom is het belangrijk dat met name de “pech-generatie” gecompenseerd worden. De studenten die te maken hebben gehad met het leenstelsel moeten beter tegemoetgekomen worden dan wat het kabinet nu voornemens is.

Vraag2

De basisbeurs wordt opnieuw ingevoerd per studiejaar 2023/2024. Het voorstel is dat de basisbeurs niet automatisch wordt toegekend, maar dat álle studenten zelf een aanvraag moeten indienen om een basisbeurs te kunnen ontvangen. Denkt u dat deze aanvraag tot problemen zal leiden bij studenten?
Kijkend naar wat er nu gebeurd is met de MBO studenten, die recht hebben op geld maar het niet aanvragen, kan worden opgemaakt dat het onverstandig is om studenten dit zelf te laten aanvragen. Als het op dezelfde manier aangevraagd moet worden als het studentenov, dan is het prima te doen maar het moet niet onnodig ingewikkeld gemaakt worden.