Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wet herinvoering basisbeurs hoger onderwijs

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Rotterdam
Datum 20 mei 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel herinvoeren basisbeurs? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Ik vind het een goed initiatief dat de basis beurs weer wordt ingevoerd. Echter, voor dat dit gebeurd moet de generatie studenten die deze beurs is misgelopen fatsoenlijk gecompenseerd worden. Mensen hebben torenhoge studie schulden die nu ook nog eens meegeteld worden bij een hypotheek aanvraag en waarvan de rente ook verhoogd dreigt te worden. Het is onacceptabel dat er een generatie is die zoveel heeft moeten lenen om te kunnen studeren en dat de regels van het spel ondertussen worden veranderd. Toen deze mensen de schuld aangingen werd er verteld dat deze niet zou meetellen bij het aanvragen van een hypotheek en dat de rente 0% zou blijven. De regels worden veranderd en alleen maar ten nadele van deze pech generatie. In de toch al krappe woning markt maakt deze generatie geen schijn van kans omdat de studieschuld heel hard mee telt in het maximale leen bedrag. Daarnaast met het verhogen van de rente wordt de toch al hoge studieschuld nog vele duizenden euro's duurder. Ik begrijp niet hoe u zich dat kan verantwoorden. 1 miljoen (oud)studenten worden achter gesteld ten op zichte van de generatie voor en na hen. 1 miljoen mensen die geen kans maken op het kopen van een huis zonder jubel ton. 1 miljoen mensen die nog verder in de schulden gestoken wordt door het verhogen van de rente. Wat wordt de volgende stap waar deze 1 miljoen mensen de dupe van worden?

Vraag2

De basisbeurs wordt opnieuw ingevoerd per studiejaar 2023/2024. Het voorstel is dat de basisbeurs niet automatisch wordt toegekend, maar dat álle studenten zelf een aanvraag moeten indienen om een basisbeurs te kunnen ontvangen. Denkt u dat deze aanvraag tot problemen zal leiden bij studenten?
nee
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht