Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wet herinvoering basisbeurs hoger onderwijs

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Rotterdam
Datum 28 april 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel herinvoeren basisbeurs? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Terug naar de basisbeurs lijkt me een goed plan. Maar wel alleen als er iets wordt gedaan voor de groep die tussen 2015 en 2023 studeert / heeft gestudeerd en een enorme schuld heeft opgebouwd, de studenten van de pechgeneratie.
Zij worden niet eerlijk behandeld door een overheid die in korte tijd beleid terugdraait. Zij zitten klem tussen twee studerende groepen die (straks) veel minder schulden hebben en meer kans op een woning (hogere hypotheek).
In dit wetsvoorstel is sprake van een zeer schamele tegemoetkoming. Het argument “Als je nieuw beleid introduceert, kun je niet alles met terugwerkende kracht compenseren.” is een logisch antwoord, maar klopt in dit geval niet. Er is immers TWEE keer beleid gewijzigd in een korte periode, dáárdoor is dit probleem ontstaan.

Vraag2

De basisbeurs wordt opnieuw ingevoerd per studiejaar 2023/2024. Het voorstel is dat de basisbeurs niet automatisch wordt toegekend, maar dat álle studenten zelf een aanvraag moeten indienen om een basisbeurs te kunnen ontvangen. Denkt u dat deze aanvraag tot problemen zal leiden bij studenten?
Geen mening over de aanvraagprocedure.
Wel vragen over de hoogte (laagte) van het bedrag. Acht jaar later en bedragen die lager zijn dan in 2015.
En waarom pas in 2023 als er nu al signalen zijn van scholieren die een jaar later gaan studeren. Versnel het wetgevingsproces of deel het op in stukken.
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht