Wet herinvoering basisbeurs hoger onderwijs
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Zwolle
|
Datum
|
18 mei 2022
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel herinvoeren basisbeurs? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
De basisbeurs herinvoeren is wat mij betreft een juiste beslissing. Het leenstelsel is oneerlijk, bijna niemand heeft recht op een aanvullende beurs terwijl veel van de ouders die te veel verdienen helemaal niet in staat zijn hun studerende kinderen te ondersteunen met een maandelijkse bijdrage van honderden euro's.
De basisbeurs moet wel leefbaar en realistisch zijn. Anders is het een plan dat beter tot zijn recht komt in een fantasiewereld, waar alles een stuk goedkoper is en waar er geen torenhoge huren zijn. Laat de bedragen realistisch zijn. Zet het welzijn van studenten op één. Dat is zo belangrijk.
Zorg dat de basisbeurs terug komt en dat de basisbeurs leefbaar is. Niet iedere student is in staat om heel veel naast de studie te werken en de studie dan ook te halen. Sta daar bij stil.
Een compensatie van de leengeneratie is ook op zijn plek. Ik ben daar onderdeel van. Al is het maar door te investeren in een leefbaar milieu of door ervoor te zorgen dat wij later ook fijn kunnen wonen. Dat zou geweldig zijn :)
Vraag2
De basisbeurs wordt opnieuw ingevoerd per studiejaar 2023/2024. Het voorstel is dat de basisbeurs niet automatisch wordt toegekend, maar dat álle studenten zelf een aanvraag moeten indienen om een basisbeurs te kunnen ontvangen. Denkt u dat deze aanvraag tot problemen zal leiden bij studenten?
Ik denk dat het oké is zolang studenten alsnog recht blijven houden op het geld dat ze gemist hebben in het geval dat ze te laat zijn met de aanvraag.
Bovendien vind ik dat er op middelbare scholen wel wat meer aandacht mag komen voor wat allemaal bij het studeren komt kijken. In mijn beleving is er slechts aandacht geweest voor de studiekeuze en niet voor de financiële aspecten van het studeren en voor hoe het systeem precies in elkaar steekt. Niet iedereen krijgt dit van huis uit mee / dit is niet voor iedereen een makkelijk te navigeren vanzelfsprekendheid. Hoe werkt alles precies?
Hier mogen jongeren wat mij betreft beter over geïnformeerd worden. Als het niet via school is, dan moet de informatie toegankelijker, helderder en duidelijker online te vinden zijn dan op dit moment op o.a. Duo maar ook op andere overheidswebsites het geval is. Just my cup of tea :)