Wet herinvoering basisbeurs hoger onderwijs
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Wageningen
|
Datum
|
19 mei 2022
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel herinvoeren basisbeurs? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Beste, het is natuurlijk fijn dat de basisbeurs opnieuw ingevoerd gaat worden. Op deze manier geven we armere studenten ook de kans om te studeren zonder dat ze zich voor de eerstvolgende 20 jaar van hun leven in de schulden hoeven te steken. Het bedrag (vooral de 255 euro) is echter zo laag dat het van weinig nut is. Huren zijn sinds de oude basisbeurs (2015) gestegen met bijna 15%. De inflatie met 20%. Het leven is duurder geworden. Hoe is het dan te verklaren dat de basisbeurs in plaats van de 286 euro uit 2015, die omgerekend naar inflatie nu bijna 350 euro zou moeten zijn, verlaagd wordt naar 255? Dit is een druppel op de gloeiende plaat en niet voldoende om de doelstellingen omtrent het kansen geven aan iedereen om te studeren te halen. Zeker als er ook nog eens rente over de studieschuld gevraagd gaat worden, dan gaan studenten er eigenlijk nauwelijks meer op vooruit. Om onze kenniseconomie draaiende te houden is kennis nodig, als we op deze manier doorgaan heeft in 10 jaar biemand meer zin zich diep in de schulden te werken om te studeren. En dat terwijl ook juist nu inovatieve oplossingen nodig zijn voor bijvoorbeeld het klimaatprobleem. Studenten sijn belangrijk. Ze hebben het soms zwaar. Help ze op een eerlijke manier.
Vraag2
De basisbeurs wordt opnieuw ingevoerd per studiejaar 2023/2024. Het voorstel is dat de basisbeurs niet automatisch wordt toegekend, maar dat álle studenten zelf een aanvraag moeten indienen om een basisbeurs te kunnen ontvangen. Denkt u dat deze aanvraag tot problemen zal leiden bij studenten?
Ik denk dat de meesten dit wel sullen aanvragen, zeker als er een campagne gelanceerd wordt. Maar om te voorkomen dat er überhaupt problemen ontstaan is het misschien ook een mogelijkheid om het automatisch toe te kennen. We hebben alle informatie die nodig is immers in studielink zijn, dus veel werk kan het nooit zijn.