Wet herinvoering basisbeurs hoger onderwijs
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Wageningen
|
Datum
|
19 mei 2022
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel herinvoeren basisbeurs? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
1. als we aannemen dat welvarende ouders meebetalen en daarom kinderen van welvarende ouders geen aanspraak maken op de aanvullende beurs, zou dit ook moeten gelden voor de basisbeurs. Gewone burgers hoeven geen belasting te betalen om de huidige generatie Schimmelpennicks, Baudets, Ollongrens etc. te spekken.
2. de lage rente en soepele afspraken van de studentenleningen moeten behouden blijven
3. aangenomen dat studenten onder het leenstelsel recht hebben op een compensatie omdat ze geen basisbeurs hebben ontvangen, zou deze compensatie ongeveer zo hoog moeten zijn als de misgelopen basisbeurs. Hierbij zou ik komen tot een gemiddelde van de beurs in 2015 en het huidige voorstel, gezien deze fictieve basisbeurs tussen deze twee bedragen in zou hebben gezeten. Dus: (109,90+102,77)/2=106,335 per maand gestudeerd als thuiswonende en (273,90+286,15)/2=280,025 euro per maand gestudeerd als uitwonende.
Vraag2
De basisbeurs wordt opnieuw ingevoerd per studiejaar 2023/2024. Het voorstel is dat de basisbeurs niet automatisch wordt toegekend, maar dat álle studenten zelf een aanvraag moeten indienen om een basisbeurs te kunnen ontvangen. Denkt u dat deze aanvraag tot problemen zal leiden bij studenten?
Ja, want het huidige studievoorschot of leenstelsel wordt zwaar overschat en het lijkt erop dat veel (minderbedeelde) jongeren geen kennis hebben van de aanvullende beurs en de versoepelde leningvoorschriften. Informeren en jongeren bereiken is belangrijk, ze nemen niet dit initiatief