Ontwerp-beleidsprogramma Klimaat

Reactie

Naam Dhr. Frans van Beek
Plaats Maarssen
Datum 4 juni 2022

Vraag1

Wat vindt u van het voorgestelde beleid in de sectoren industrie, elektriciteit, gebouwde omgeving, mobiliteit en landbouw en landgebruik (Hoofdstuk 3)?

3.3.2 Kernenergie:
Deze vorm van energie-opwekking “kan in de energiemix een aanvulling zijn “, lezen we in dit onderdeel.

Strategisch vraagteken hierbij, gezien de beperkte beschikbaarheid van uranium en het tempo waarin dit door huidige en toekomstige kerncentrales wordt verbruikt.
“Volgens een rapport van 23 december 2020 van het Nucleair Energie Agentschap (NEA) in Parijs zijn de bewezen en geschatte voorraden uranium 3,8 miljoen ton. Daar komt nog eens 2,3 miljoen ton bij op grond van redelijk betrouwbare gegevens die nog nader getoetst moeten worden. Samen gaat het dan om 6,1 miljoen ton, die het NEA de “geïdentificeerde voorraad” noemt en die winbaar is […]”
Dezelfde bron meldt verder: “Alle 450 kerncentrales wereldwijd met een opgesteld vermogen van 396.000 Megawatt (MW) gebruikten in 2019 ruim 59.000 ton uranium. “

Als dit de enige bepalende gegevens zijn waaruit de maximale toekomstige beschikbaarheid van kernenergie kan worden berekend dan komen we (zonder verdere groei van het aantal kerncentrales) op maximaal 100 jaar. Daarna zijn de uraniumvoorraden uitgeput.
Minus de bouwtijd van circa 15 jaar zal de TCO van te bouwen centrales dus over in totaal 85 jaar gespreid kunnen worden. Naar verwachting zelfs minder, als wereldwijd het totaal aantal kerncentrales zal toenemen.

De vergelijking met kolen en gas dringt zich op: eindig en niet-circulair.

Reactie wordt zo mogelijk nog aangevuld.