Ontwerp-beleidsprogramma Klimaat

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Den Haag
Datum 8 juli 2022

Vraag1

Wat vindt u van het voorgestelde beleid in de sectoren industrie, elektriciteit, gebouwde omgeving, mobiliteit en landbouw en landgebruik (Hoofdstuk 3)?
Om de go te verduurzamen is een versnelde opschaling van warmtebronnen noodzakelijk. We zien dat de ontwikkeltijden een warmtenet en -bron als geothermie al gauw 6 jaar duren. We moeten nu aan de slag om deze doelstellingen te behalen. In programmalijn 4 zien we geothermie terugkomen met een omschrijving dat flankerend beleid wordt ontwikkeld om de warmtetransitie vooruit te helpen. Flankerend beleid klinkt alleen te mager voor de opgave waar we voor staan. We zien een integraal beleid en aanpak gericht op de toekomstige rol van gemeenten, integraal als het gaat over wet-, en regelgeving, en integraal als het gaat om warmtenet en -bronnen wél als versnellingselement.
Het is positief dat er een nationale subsidieregeling komt voor financiering van de onrendabele top van collectieve warmteprojecten. We zien voor ons dat zowel het net als de bronnen hierin meegenomen kunnen worden.
We juichen een NPLW zeer toe. Gemeenten kunnen de middelen, instrumenten en ondersteuning gebruiken voor de gigantische opgave waar ze voor staan. We zien met name dat de bevoegdheden rondom de MBW en de ontwikkeling van warmtenetten en geothermie meer van gemeenten vraagt. Alle inzet om hen daarin te versterken is zeer welkom en bespoedigd het bereiken van onze grote klimaatopgave. We zien daarbij ook voor ons dat de focus ligt op lokaal, regionaal en nationaal beleid om met de juiste aandachtspunten en een focus op draagvlak de warmtetransitie van de grond te krijgen. Een directe aanvulling en afstemming op de regionale plannen is noodzakelijk.
We zien een rol weggelegd voor (publieks)campagnes gericht op communicatie en ontzorging voor collectieve warmteopties – zowel de aansluiting op een net als de bronnen die hierop invoeden.
Geothermie in de glastuinbouw speelt een belangrijke rol bij het halen van de CO2-reductie doelen. Met de ambities van het Klimaatakkoord, te weten minimaal 35 nieuwe geothermieprojecten in 2030, omgerekend goed voor 17PJ, is het dus essentieel dat geothermie in de glastuinbouw groeit.
We adviseren om de concretere aanpak zoals omschreven in Kamerstuk 32627, nr. 39 te verankeren in het beleidsprogramma op het onderwerp samenhangend pakket glastuinbouw en hoofdlijnen voortzetting klimaatakkoord in een programma versnelling verduurzaming glastuinbouw. Gezien de huidige gasprijscrisis en de situatie waar dit bij glastuinbouwers voor zorgt roepen we op om de pioniers van het eerste uur niet in deze urgente situatie te laten zitten.

Vraag2

Wat vindt u van het voorgestelde beleid in de horizontale beleidsagenda's, waaronder de circulaire economie, het actieplan groene banen en de betrokkenheid van burgers bij het klimaatbeleid (Hoofdstuk 4)?
Energie-innovatie
Een horizontale beleidsagenda met daarbij een Nationaal Plan Energiesysteem – een integraal plan voor het toekomstig energiesysteem, passend bij een klimaatneutrale samenleving in 2050 moedigen we aan en denken we, als geothermiesector, graag over mee.
In de focus op energie-innovatie mag het wat Geothermie Nederland betreft verder gaan dan het herijken van IKIA en MMIP’s en verder gaan dan de inzet bepalen maar ook richting geven en doelstellingen neerzetten. Een blijvende inzet op programma’s als MOOI, DEI+, Nationaal Groeifonds is belangrijk om vernieuwingen en duurzame projecten van de grond te krijgen. Geothermie Nederland denkt graag mee over een missiegedreven innovatie-inzet waar geothermie in de basis zit. Waarbij we nu al naar voren willen brengen dat een langjarige samenwerking binnen de hele keten van groot belang is en onderdeel moet zijn van de doelstellingen rondom energie-innovaties.

Vraag3

Wat vindt u van de voorgestelde governance en uitvoering van het klimaatbeleid, waaronder de invullingen van de Rijksregie, de (wetenschappelijke) Klimaatraad en de inrichting van het brede maatschappelijke klimaatoverleg (Hoofdstuk 6)?
Geothermie Nederland kan in de beantwoording van deze vraag in lijn met de zienswijze op het Klimaatfonds antwoorden en in dit schrijven. Een integrale, samenhangende aanpak – regie – is noodzakelijk om de verschillende wet,- en regelgeving van de grond te krijgen met provincies, gemeenten, waterschappen en de sector.

Vraag4

Welke mogelijkheden ziet u om het beleid opgenomen in het beleidsprogramma te verbeteren en/of te versnellen?
Zie het schrijven van Geothermie Nederland in de brief als reactie op deze internetconsultatie en bovenstaand schrijven. We gaan graag met uw ministerie in gesprek om onze verbeter- en versnellingspunten op het vlak van stimulering en regulering te bespreken.

Bijlage