Ontwerp-beleidsprogramma Klimaat

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Utrecht
Datum 14 juli 2022

Vraag1

Wat vindt u van het voorgestelde beleid in de sectoren industrie, elektriciteit, gebouwde omgeving, mobiliteit en landbouw en landgebruik (Hoofdstuk 3)?
- Hoe gaat dit beleid om met bedrijven die willen verduurzamen en kunnen verduurzamen maar geen stroom kunnen krijgen of geen tijdelijke stikstof emissies? - Hoe realistisch is de afnameverplichting voor groene waterstof met de verwachte productiecapaciteit in 2026? - Wat is de tijdslijn en zijn de voorwaarden voor de afnameverplichting, technisch (welke processen vallen onder de regeling) en economisch (prijs, beschikbaarheid, prijsverschil met bv aardgas, subsidie)? - Hoe voorkom je extra stikstof (NOx) emissie en depositie als aardgas vervangen wordt door waterstof in stookinstallaties? - Gaat de afnameverplichting gepaard met het nemen van NOx verlagende technieken? - Is er sprake van prioritering van de inzet waterstof als feedstock of reactant of waterstof als brandstof?

Vraag2

Wat vindt u van het voorgestelde beleid in de horizontale beleidsagenda's, waaronder de circulaire economie, het actieplan groene banen en de betrokkenheid van burgers bij het klimaatbeleid (Hoofdstuk 4)?
4.4 Actieplan Groene Banen - Bij het actieplan voor groene banen is het van belang dat je de promotie onder de doelgroep zoveel mogelijk door de doelgroep zelf laat doen. KEK is bereid om de rolmodellen van jonge werkers veel meer publiek te laten zien aan jongeren en andere young professional. Voor isolatie en installatiewerk is het zeker nu belangrijk bij de isolatie opgave burgers en specifiek jonge burgers mee kunnen klussen en ondersteunen, zodat zij ook geïnspireerd raken om dit te blijven doen als bijbaan, weekend baan of fulltime baan. Onze zorg is dat huisbewoners slechts gezien worden als lastig om in het huis te klussen, terwijl zij wellicht een proactieve rol willen nemen hun huis mee te helpen isoleren of die van hun vrienden, buren of collega’s. - In het kader van de energiecrisis, is het belangrijk dat onze schaarse professionals zoveel mogelijk het professionele werk kunnen laten doen. We moeten ervoor zorgen dat klusbedrijven veel meer in het process ondersteund kunnen worden door leken. Voorbeeld: Bij de transformatie van kantoren naar studenten/startershuisvesting van Socius Wonen jongeren met professionele klussers meeklussen na een korte veiligheidscursus en verdienen op deze manier 10% korting op de huur voor een aantal jaar. 4.5 Burgerbetrokkenheid / 3.4 Gebouwde Omgeving - Best practice: Arnhem spijkerkwartier, Buurtklusbedrijf, klussen bij de buren, je krijgt een vink voor je activiteiten en je kan ook certificaten behalen. Zo help je ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt - Benut sociale initiatieven die al in de maatschappij zitten voor onze energie opgave. Bijvoorbeeld: Geef taalscholen de ruimte om ook bewustwording en acties te doen om je buurtgenoten te helpen met isoleren en renoveren. - Promotie om lid te worden van een energiecoöperatie, want je kan hiermee niet alleen financiële participatie doen, maar ook vrijwilligerswerk voor communicatie, participatie etc. Ook de participatie coalitie in Nederland met het Rijk en het Landelijke Communicatie Netwerk voor Klimaat nieuwe initiatieven ondersteunen en verbinden met het regionale en nationale ecosysteem van organisaties. - Consuminderen moet een rol krijgen in dit programma, en de staat van de economie moet zodoende ook op een andere manier gemeten worden.

Vraag3

Wat vindt u van de voorgestelde governance en uitvoering van het klimaatbeleid, waaronder de invullingen van de Rijksregie, de (wetenschappelijke) Klimaatraad en de inrichting van het brede maatschappelijke klimaatoverleg (Hoofdstuk 6)?
- Geloofwaardigheid en langetermijn denken moet voorop staan bij het uitvoeren van het klimaatbeleid: geen nieuwe fossiele bronnen aanboren in binnen- of buitenland (bijv. gaswinning Waddeneilanden). - Grondstoffen-/industriebeleid nodig om te zorgen dat we voor kritieke grondstoffen meer onafhankelijk worden. - Borging circulariteit onder een duidelijk ministerie & departement.

Vraag4

Welke mogelijkheden ziet u om het beleid opgenomen in het beleidsprogramma te verbeteren en/of te versnellen?
- Er is nationale regie nodig om de transities te versnellen en duidelijke richting te geven. - Veel subsidiepotten worden niet goed gevonden, bijvoorbeeld voor het MKB. Burgers en organisatie hebben ondersteuning & begeleiding nodig.