Ontwerp-beleidsprogramma Klimaat
Reactie
Naam
|
Exasun BV (Ir. J.E. van Os)
|
Plaats
|
Den Haag
|
Datum
|
8 juni 2022
|
Vraag1
Wat vindt u van het voorgestelde beleid in de sectoren industrie, elektriciteit, gebouwde omgeving, mobiliteit en landbouw en landgebruik (Hoofdstuk 3)?
Gelet op mijn expertise in de bouw heb ik enkel deze nadrukkelijk bestudeerd. Het sterk inzetten op isolatie van bestaande woningen is theoretisch de juiste aanpak voor de reduceren van CO2 uitstoot op lange termijn, maar kost veel meer geld en voor tijd en arbeid dan wanneer de bestaande CV ketels en radiatoren vervangen worden voor een hoog temperatuur-warmtepomp (nieuwe ontwikkeling in markt), convectoren en mogelijk met zonnepanelen. Deze ingreep kost bij een gemiddelde woning (jaren 70/80) ca €25-30K terwijl een de voorgestelde isolatie icm warmtepomp al snel richting €60K per woning gaat. Daar dat deze laatste ook een minder invasieve ingreep is leidt dit tot veel meer draagvlak bij huurder. Ergo een sneller en goedkopere aanpak met meer draagvlak bij bewoners. Ik ben van harte bereid, indien gewenst dit nader aan u toe te lichten.
Vraag2
Wat vindt u van het voorgestelde beleid in de horizontale beleidsagenda's, waaronder de circulaire economie, het actieplan groene banen en de betrokkenheid van burgers bij het klimaatbeleid (Hoofdstuk 4)?
Sta ik achter ja. Bij circulariteit moet in eerste instantie wel gestreefd worden naar levensduurverlenging van producten en pas als tweede deze circulair (cradle to cradle) maken. Een verdubbeling van de levensduur van zonnepanelen bijvoorbeeld, wat voor een iets hogere kostprijs (10%) kan, halveert de materiaal behoeft en daarmee CO2 footprint. Sneller verduurzamen dan dit gaat bijna niet!
Vraag3
Wat vindt u van de voorgestelde governance en uitvoering van het klimaatbeleid, waaronder de invullingen van de Rijksregie, de (wetenschappelijke) Klimaatraad en de inrichting van het brede maatschappelijke klimaatoverleg (Hoofdstuk 6)?
Lijkt me een werkbaar voorstel.
Vraag4
Welke mogelijkheden ziet u om het beleid opgenomen in het beleidsprogramma te verbeteren en/of te versnellen?
Als gezegd onder vraag 1, gaat door de nadruk op isolatie te leggen, de transitie langer duren, meer kosten en door de invasieve ingrepen voor bewoners zal er minder draagvlak zijn. Zet meer in op duurzame opwek met Warmtepompen op hoog temperatuur (voor behoud comfort en reductie kosten) en maximalisatie zonnepanelen eventueel met opslag. Twee innovatieve Nederlandse bedrijven Exasun (producent zonnepanelen in NL) en Triple Solar (producent warmtepompen in NL) hebben samen al laten zien dat deze gecombineerde oplossing goed kan werken!