Ontwerp-beleidsprogramma Klimaat

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Kampen
Datum 9 juni 2022

Vraag1

Wat vindt u van het voorgestelde beleid in de sectoren industrie, elektriciteit, gebouwde omgeving, mobiliteit en landbouw en landgebruik (Hoofdstuk 3)?
De opwarming van de aarde raakt ons allemaal en we zullen dit ook gezamenlijk op moeten lossen. De ene sector zal hier een grotere bijdrage in moeten leveren dan de ander. Voorop moet staan dat we de lasten ook gezamenlijk moeten dragen.

Vraag2

Wat vindt u van het voorgestelde beleid in de horizontale beleidsagenda's, waaronder de circulaire economie, het actieplan groene banen en de betrokkenheid van burgers bij het klimaatbeleid (Hoofdstuk 4)?
Wanneer je huis in brand staat gaan we ook niet meer nadenken of we nog gaan stofzuigen of ramenwassen. Nee beginnen direct met blussen. De wereld staat in de brand en we hebben nu alles en iedereen nodig om de wereld veilig te stellen. Geef iedere inwoner van Nederland de mogelijkheid om met behoud van salaris 20% van hun tijd te besteden aan het tegengaan van de opwarming van de aarde. Introduceer bij iedere werkgever een pakket aan secundaire arbeidvoorwaarden waarbij werknemers hun thuissituatie kunnen verduurzamen. Bijvoorbeeld door kosteloos gebruikt te kunnen maken van een Energie Adviseur of vrije dagen in te ruilen voor een warmtepomp of isolatie. Geef de werkende Nederlander een belasting voordeel om via de werkgever hun woning te verduurzamen.

Vraag3

Wat vindt u van de voorgestelde governance en uitvoering van het klimaatbeleid, waaronder de invullingen van de Rijksregie, de (wetenschappelijke) Klimaatraad en de inrichting van het brede maatschappelijke klimaatoverleg (Hoofdstuk 6)?
De energietransitie is niet vrijblijvend. Het is dus noodzakelijk dat er een duidelijke regie en monitoring is met sancties bij het niet halen van doelen.

Vraag4

Welke mogelijkheden ziet u om het beleid opgenomen in het beleidsprogramma te verbeteren en/of te versnellen?
Stop met praten en stimuleer om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Benadering vanuit de trias energetica dus eerst zorgen dat je zo min mogelijk nodig hebt en dan kijken hoe je het restant duurzaam op kan wekken. Begin met de maatregelen waar je geen spijt van krijgt en zorg dat iedereen begint bij zijn eigen woning. Iedereen moet immer een bijdrage leveren

Bijlage