Wijziging van de Wet dieren verplichting cameratoezicht in slachthuizen en verzamelcentra

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Tilburg
Datum 9 juli 2024

Vraag1

We horen graag uw mening over het wetsvoorstel en de memorie van toelichting.
Met enige regelmaat worden er beelden naar buiten gebracht die in slachterijen of op vee-verzamelplaatsen zijn gemaakt. En alhoewel we allen weten dat ons eten niet vredig aan haar einde komt versterken deze beelden de indruk dat ook het laatste stukje van het leven, na een rottig levenslang verblijf in de intensieve veehouderij, het predikaat humaan niet verdient.

Bovendien wordt er ook niet respectvol met de inspecteurs van de NVWA, de toezichthoudende autoriteit, omgegaan. Bedreigingen en intimidatie worden door hen gemeld. Blijkbaar is het werken met voedseldieren van dien aard dat ook voor deze aanpak niet wordt teruggedeinsd.

We kunnen het omschrijven als uitzonderingen en excessen, we kunnen van mening zijn dat de meeste veehouders van goede wil zijn maar helaas hebben de recente acties van boeren in de openbare ruimte deze genuanceerde opvatting de nek omgedraaid. Wat begon met het omdraaien van vlaggen escaleerde naar bedreiging van bewindslieden en intimidatie bij hun woningen. Wegen werden zonder pardon geblokkeerd en asbest werd gestort. De politie durfde niet in te grijpen omdat gevreesd werd voor verdere escalatie.

Het is moeilijk voor te stellen dat dit allemaal uitzonderingen zijn. Daarom is slechts één passende maatregel mogelijk en dat is onder toezicht stellen. Permanent. Zodat niet alleen op de plaats waar de inspecteur zich bevindt netjes wordt gewerkt maar overal. Zodat men zich aan de regels en wetten houdt en niet denkt met grove middelen, botte taal en intimidaties en bedreigingen zijn gang te kunnen gaan.

De angst voor het uitlekken van beelden is onterecht als er zo netjes gewerkt wordt. Van Jane Goodall, de bekende apenonderzoeker, zijn vele opnames beschikbaar en zij wordt nooit bedreigd door dierenactivisten. Wel door stropers, overigens. En als je er op deze wijze naar kijkt kan cameratoezicht ook een mooie manier zijn om te laten zien dat in Nederland voorbeeldig gewerkt wordt. Dan zijn we niet alleen qua aantallen vleesvee maar ook qua aanpak in de slachthuizen en op vee-verzamelplaatsen een voorbeeld voor de rest van de wereld.

Alles in overweging nemende is er maar één reden om geen cameratoezicht te willen en dat is omdat er niet volgens de spelregels wordt gewerkt. Dat op zich is dan weer het sterkste argument om cameratoezicht te verplichten.