Gesloten consultaties
Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.
Er zijn in totaal 2997 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 11
- 12
- 13
- ...
- 300
- volgende pagina
-
Regeling bemanning zeeschepen
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) bereidt een herziening voor van de Regeling zeevarenden over de opleidingseisen en het welzijn van de bemanning (zeevarenden) werkzaam aan boord van Nederlandse zeeschepen. IenW voegt een tiental op zichzelf staande regelingen, die gaan over de bemanning van zeeschepen, samen in één nieuwe 'Regeling bemanning zeeschepen'. Deze nieuwe regeling speelt in op vernieuwingen in het zeevaartonderwijs. Daarnaast is er aandacht voor de verbetering van de concurrentiepositie van de Nederlandse zeevaart.
-
Wijziging wet toeristische verhuur
Met dit wetsvoorstel wordt de Huisvestingswet 2014 aangepast om deze aan te laten sluiten bij de nieuwe Europese regels voor kortetermijnverhuur. Ook het Besluit registratie toeristische verhuur moet op een paar punten worden gewijzigd om te voldoen aan deze Europese verordening. De Europese verordening sluit aan bij de bestaande Nederlandse Wet toeristische verhuur en ziet in essentie op het invoeren van een uniforme manier van registreren voor toeristische verhuur. Daarnaast moeten online platforms data delen met gemeenten om zo diens handhaving te ondersteunen.
-
Wet toezicht informeel onderwijs
Onderwerp van de consultatie is het voorstel voor een wet die toezicht regelt op informeel onderwijs aan kinderen van 4 tot en met 17 jaar. Dat is onderwijs wat niet verplicht is. Als er vermoedens zijn dat dit onderwijs kinderen aanzet tot haat, geweld of discriminatie, zal de Inspectie van het Onderwijs deze signalen kunnen onderzoeken. De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal maatregelen kunnen nemen tegen overtreding van de wet.
-
Wetsvoorstel ivm expliciete grondslagen voor woningcorporaties voor (bijzondere) persoonsgegevens
Wetsvoorstel helpt woningcorporaties beter samen te werken voor leefbare woonomgeving.
-
Wijzigingsregeling eindtermen en toetstermen examens financiële dienstverlening Wft 2025
De regeling wijzigt de eindtermen en toetstermen voor het opleidingsjaar 2025-2026 die gelden voor financieel adviseurs die moeten aantonen vakbekwaam te zijn door middel van examens.
-
Regeling tarief centrale examenbank Wft 2025
Het College Deskundigheid Financiële Dienstverleners (CDFD) maakt examens om de vakbekwaamheid van financieel adviseurs vast te stellen. Het CDFD en Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) construeren de Wft-examens en stellen deze via een centrale examenbank online ter beschikking aan de exameninstituten. De uitvoeringskosten worden gedekt met leges voor de examens. Met deze regeling worden de nieuwe legestarieven door de minister vastgesteld.
-
Terinzagelegging ontwerpregeling uitstel gestimuleerde uiterste inzaaidatum vanggewassen 2024
Met de voorgestelde regeling verschuift de gestimuleerde uiterste inzaaidatum van vanggewassen na de teelt van overige gewassen (alle gewassen met uitzondering van maïs) voor bouwland op zand- en lössgronden in 2024 van 1 oktober naar 21 oktober. Op deze wijziging is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van toepassing (afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht). Op de website internetconsultatie.nl kan de ontwerpregeling digitaal worden bekeken en een zienswijze worden ingediend.
-
Wet internationaal verantwoord ondernemen
Bedrijven spelen een belangrijke rol in de Nederlandse economie. Internationale handel is hierbij ook erg belangrijk. Daar staat tegenover dat internationaal ondernemen ook risico’s met zich meebrengt. Een bedrijf kan bijvoorbeeld betrokken raken bij schendingen van mensenrechten of schade aan het milieu. Daarom moeten grote bedrijven zich aan Europese regels houden. Deze regels staan in een richtlijn van de Europese Unie (EU) (2024/1760), de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Zo moeten grote bedrijven kijken naar (mogelijke) nadelige gevolgen voor mensenrechten en milieu en deze nadelige gevolgen zoveel mogelijk voorkomen, beperken of stoppen. Bedrijven moeten ook een plan hebben om klimaatverandering tegen te gaan. Dit helpt om de economie sterk en toekomstbestendig te maken. Met het Wetsvoorstel internationaal verantwoord ondernemen (Wivo) worden deze Europese regels omgezet in Nederlandse wetgeving.
-
Beperken verkooppunten tabaksproducten en aanverwante producten
Met deze beoogde wetswijziging wordt het verbod op verkoop van tabaksproducten en aanverwante producten stapsgewijs uitgebreid om zo een bijdrage te leveren aan het realiseren van een rookvrije generatie.
-
NL-SBB verplichten (standaard voor betere gegevensuitwisseling)
Forum Standaardisatie toetst of de standaard NL-SBB geschikt is om te verplichten aan de overheid (‘Pas toe of leg uit’-verplichting). In deze openbare consultatie kunt u reageren op dit advies van de experts.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 11
- 12
- 13
- ...
- 300
- volgende pagina