Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 2920 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Verzamelwet Klimaat en Groene Groei

    Het verzamelwetsvoorstel Klimaat en Groene Groei (KGG) past verschillende wetten aan. In de Klimaatwet wordt onder andere de taak van de Wetenschappelijke Klimaatraad vastgelegd. In de Omgevingswet wordt geregeld dat weer automatisch een gedoogplicht geldt tijdens de ontwerpfase van werken op het gebied van infrastructuur, water, mijnbouw en energie en werken voor grenswateren. In de Wet milieubeheer wordt een grondslag opgenomen voor het kunnen opvragen van informatie door de Nederlandse Emissieautoriteit. In de Wet windenergie op zee worden een aantal regels verduidelijkt om beter aan te sluiten op de praktijk. In verschillende wetten worden technische fouten hersteld, zoals tekstfouten of verkeerde verwijzingen naar regelgeving, en de aanduidingen van bevoegde ministers geactualiseerd.

  • Eerste wijzigingsregeling 2025 Omgevingsregeling

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat actualiseert de kaarten die in de Omgevingsregeling zijn aangewezen. Het gaat om de kaarten die de begrenzingen aangeven rondom hoofdspoor, rijkswateren, waterkeringen en autowegen. Er ontstaan regelmatig veranderingen in de ligging van deze grenzen, door bouwwerkzaamheden of door verbetering van het kaartmateriaal zelf. Twee keer per jaar brengt het ministerie alle veranderingen bij elkaar in een nieuwe kaart in het Digitaal Stelsel Omgevingswet. 

  • Verzamelwijziging Kadasterwet

    Het wetsvoorstel repareert een aantal tekortkomingen in de Kadasterwet waar het Kadaster en zijn klanten hinder van ondervinden. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om technische, beleidsluwe wijzigingen van privaatrechtelijke aard.

  • Wijziging Regeling bodemkwaliteit 2022 (wijziging normstelling zwelklei en schuimglas)

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Regeling bodemkwaliteit 2022. Met deze wijzigingsregeling wordt:

  • Handreiking vergunningverlening ANVS

    De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) werkt aan een vernieuwde Handreiking vergunningverlening ANVS. Voorheen heette dit document ‘Vergunningenbeleid ANVS’. Onder andere met deze handreiking ziet de ANVS er op toe dat de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming in Nederland voldoen aan de hoogste eisen. In deze handreiking is te zien hoe de ANVS vergunningen verleent volgens de geldende wet- en regelgeving.

  • Wijziging Regeling langdurige zorg in verband met pgb op maat

    Er zijn mensen die een persoonsgebonden budget (pgb) hebben om zorg te krijgen voor de Wet langdurige zorg. Het zorgkantoor beslist over dit pgb. In deze regeling krijgt het zorgkantoor de verplichting om samen goed te kijken welke zorgvraag iemand heeft. Nu gebeurt dit vaak al voor nieuwe pgb's.   

  • Pilot stimulering vezelteelten door koolstofcertificaten

    Het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) geeft opdracht aan het Nationaal Groenfonds voor de uitvoering van een pilot, waarbij het fonds koopovereenkomsten met boeren aangaat. In deze overeenkomst ligt vast dat de boer een geldbedrag ontvangt, met als voorwaarde dat deze later (na het oogsten van de vezelgewassen en het laten verwerken tot bouwmateriaal) koolstofcertificaten (Dutch construction stored carbon credits) levert aan het Groenfonds. Het Groenfonds zal, zodra de boeren koolstofcertificaten hebben geleverd, deze koolstofcertificaten op een later moment weer verkopen op de markt.

  • Subsidieregeling Strategisch Opleiden MSZ

    De Subsidieregeling Strategisch Opleiden MSZ stimuleert ziekenhuizen, universitair medische centra en zelfstandige klinieken die medisch specialistische zorg leveren om de benodigde investeringen in het opleiden en scholen van personeel te realiseren. Deze subsidieregeling volgt op de Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Personeel Ziekenhuiszorg (KIPZ).

  • Besluit cameratoezicht douane

    Met ingang van 1 januari 2024 is de Algemene douanewet aangepast. Toen is hierin opgenomen dat de douane persoonsgegevens mag verwerken als ze vaste en mobiele camera's inzetten. Met dit voorstel worden de voorwaarden waaronder de douane dit mag verder uitgewerkt.

  • Beleidsregel bij Besluit dierlijke producten

    Gekwalificeerde personen (hierna: GP) vervullen een rol bij het onderzoek van gedood wild dat bestemd is voor menselijke consumptie ten behoeve van borging van de voedselveiligheid. De GP heeft hierbij een sleutelpositie bij de eerste beoordeling van geschoten wild en het toelaten daarvan voor menselijke consumptie. De beoordeling van de GP om het geschoten wild voor menselijke consumptie toe te laten in de handel is een belangrijke verantwoordelijkheid. De consument moet er immers op kunnen vertrouwen dat het geschoten vrij wild alleen voor menselijke consumptie in de handel wordt gebracht indien dat daarvoor veilig en geschikt is. Om een dergelijke gedegen beoordeling te waarborgen is het noodzakelijk dat de GP voldoende kennis en kunde heeft die aantoonbaar is onderhouden. Het aantoonbaar onderhouden van kennis wordt geregeld in onderhavige beleidsregel.