Nationaal Milieubeleidskader (NMK)
Reactie
Naam | Eco Conseil (ir J van der Kolk) |
---|---|
Plaats | Voorburg |
Datum | 21 juli 2020 |
Vraag1
U kunt op alle onderdelen van deze notitie reageren. Het ministerie zou graag reacties willen van inwoners, bedrijven, organisaties en medeoverheden aan de hand van de volgende vragen:Vraag 1: Herkent u de bouwstenen uit de notitie of stelt u nog aanvullingen of wijzigingen voor?
Vraag 2: Welke punten zou u willen meegeven voor de uitwerkingen van het beleidskader naar een uitvoeringsprogramma?
Vraag 3: Hoe kunnen we u zo effectief mogelijk betrekken in het vervolgtraject waarbij de bouwstenen worden uitgewerkt in het Nationaal Milieuprogramma?
1. Ik herken de bouwstenen. Maar de genoemde bouwstenen zijn een mix van wensen, beleidsvoornemens, bereikte resultaten en uitvoerinsgmaatregelen. De veeteelt gaat verscholen achter 'circulaire landbouw'zonder enige concreetheid. ook mobiliteit en transport nauwelijks aan de orde. Schiphol is vanzelfsprekend, inclusief noodzakelijke groei (???).
2a. Beleidskader gaat bij aan veranderingen in ecocomisch model die nodig zijn voor eht realiseren van veel noodzakelijke veranderingen. ook ontbreekt de kwetsbaarheid van onze samenleving bij ontwrichting, zoals grote ongevallen, corona en andere uitbraken (ook in de veeteelt). Verder worden een aantal lessen genoemd die geleerd zijn uit ervaringen van de laatste jaren. De doorvertaling daarvan is niet consequent, Niet helder is wat Nederland zelf kan en wil, en wat grotendeels of uitsluitend in EU kader kan. 90% van het milieubeleid is Europees. Over het huidige milieubeslag van Nederland elders in de wereld niets concreets. De sterke teruggang van biodiversiteit wordt nauwelijks genoemd.
2b. Het is nog een tekst als de troonrede; samenraapsel van teksten van zeer ongelijksoortige aard van verschillende rijksonderdelen en ministeries. Daarmee ook onoevenwichtig
2c. Verhaal staat bol van onduidelijke Engelse termen, niet verklaarde afkortingen en jargon zoals 'mitigatie'.
3. Organiseren van kleine focusgroepen