Nationaal Milieubeleidskader (NMK)
Reactie
Naam | WWF (Bas Roels) |
---|---|
Plaats | Amsterdam |
Datum | 31 augustus 2020 |
Vraag1
U kunt op alle onderdelen van deze notitie reageren. Het ministerie zou graag reacties willen van inwoners, bedrijven, organisaties en medeoverheden aan de hand van de volgende vragen:Vraag 1: Herkent u de bouwstenen uit de notitie of stelt u nog aanvullingen of wijzigingen voor?
Vraag 2: Welke punten zou u willen meegeven voor de uitwerkingen van het beleidskader naar een uitvoeringsprogramma?
Vraag 3: Hoe kunnen we u zo effectief mogelijk betrekken in het vervolgtraject waarbij de bouwstenen worden uitgewerkt in het Nationaal Milieuprogramma?
Voor de uitwerking van het beleidskader geven wij graag de volgende punten mee. De milieukwaliteit in Nederland wordt ook negatief beïnvloed door de wijze waarop we ons watersysteem inrichten en beheren. Met het Deltaprogramma wordt door regie op gevoerd. Echter de Waterwet artikel 7.23 schrijft een sobere uitvoeringswijze voor. Dat betekent dat in de praktijk dat kansen om met aanpassingen in het watersysteem (voor bijvoorbeeld klimaatverandering) verbeteringen te realiseren voor het milieu moeilijk worden verzilverd. Vanuit andere beleidsdomeinen/overheden moet er dan aangehaakt worden in Deltaprogramma processen en geld ingebracht worden. Dat creëert onnodige overhead en maakt beleidsverantwoordelijkheid diffuus, waardoor dit ook weinig tot stand komt. Zie de stagnerende doelrealisatie KRW bijvoorbeeld. Een grote slag zou gemaakt kunnen worden door met natuurlijke klimaatbuffers wateropgave te realiseren, ipv dijken worden dan natuurlijke zones aangelegd; ruimte voor de rivier, hydrologische bufferzones rondom hoog gelegen natuur. Daarmee wordt de milieukwaliteit meteen verbeterd vanwege bijvoorbeeld afnemende emissies en langer water vasthouden. Tegelijk ontstaan er kansen in het landschap voor recreatie en een verbetering van de leefomgeving voor mensen, met gezondheidseffecten en kansen voor de recreatief-toeristische industrie. Heel duidelijk wordt de relatie milieukwaliteit en Deltaprogramma bij het Deltaprogramma Zoetwater wat als doel heeft te zorgen voor voldoende zoetwater. Echter ontbreekt er een heel duidelijke opdracht en sturing om het gebruik van die natuurlijke hulpbron aan te passen aan de draagkracht van het ecosysteem. Het grondwater wordt uitgeput, natuur leidt al decennia onder verdroging en er zit geen controle op de onttrekkingen. De prijs voor het zoetwaterbeheer wordt al helemaal niet teruggelegd bij de gebruiker maar met publieke middelen uit een generieke heffing gefinancierd. Al deze aspecten op het raakvlak van milieu en waterbeheer zouden bij de uitwerking van het Nationaal Milieuprogramma aandacht moeten krijgen. In het waterbeheer gaan grote publieke budgetten om en een groot deel van Nederland gaat daarmee de komende decennia op de schop. Een gouden kans om nu te organiseren dat dat ook rendeert op het vlak van de milieubeleidsambities, ten bate van ons welzijn en welvaart.