Ontwerpbesluit single use plastics
Reactie
Naam | Stichting CircularPET (T Bijnsdorp) |
---|---|
Plaats | Arnhem |
Datum | 4 augustus 2020 |
Vraag1
Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt reageren op het voorliggende ontwerpbesluit en de toelichting.LET OP: om de richtlijn tijdig te kunnen implementeren kan niet van de voorschriften in de Richtlijn worden afgeweken, wel kunnen we zaken waar nodig verder verhelderen.
Goedemiddag,
Graag willen we vanuit de Stichting CircularPET (www.circularpet.nl) reageren op het ontwerpbesluit single use plastics in relatie tot plastic disposables. We vinden het van cruciaal belang dat wordt gekeken naar de duurzaamheid in combinatie met de huidige stand van zaken op de markt. Verreweg de grootste winst op het gebied van duurzaamheid ligt namelijk in het gebruik van rPET disposables wanneer deze circulair kunnen worden verwerkt. Hiervoor is inmiddels op verschillende evenementen al met succes gewerkt. Anders dan de kunststof hardcup die na beschadiging of onttrekking aan de voorraad rechtstreeks de verbrandingsoven in gaat (wat in de praktijk telkens met zo'n 10% van de voorraad gebeurt) kunnen rPET bekers wel opnieuw worden verwerkt tot rPET bekers of als grondstof dienen voor andere toepassingen. De rPET beker tot rPET beker zorgt voor de maximale milieuwinst doordat er geen nieuwe plastics hoeven te worden geproduceerd. In de praktijk zal ook hier wat verlies ontstaan maar gelet op het gewicht van een recyclebare rPET softcup in relatie tot een niet-recyclebare hardcup is de waste bij die laatste het tienvoudige.
Voorwaarden voor het circulair werken met rPET is dat de bekertjes weer ingezameld worden na gebruik zodat een zo zuiver mogelijke monostroom kan worden gebruikt als grondstof voor nieuwe bekers/toepassingen. Er zijn inmiddels bedrijven die dit kunnen faciliteren en op vele evenementen is de monostroom al zuiver genoeg gebleken om succesvol recyclen mogelijk te maken.
Wij vinden dan ook dat in plaats van het product moet worden gekeken naar de grondstof. Het bekertje wordt weliswaar maar 1 keer gebruikt, maar de grondstof waaruit deze bestaat kan vele malen opnieuw worden ingezet. Om die reden dient de definitie van het product te worden uitgebreid. De tekst in de PDF Nieuwe wetgeving voor wegwerpplastics zou er volgens ons zo moeten komen uit te zien (aanpassing in KAPITALEN).
1. De nieuwe maatregelen voor wegwerpplastics gelden alleen voor de kunststofproducten die specifiek benoemd zijn, als:
- het product bedoeld is voor eenmalig gebruik, dus HET PRODUCT OF DE GRONDSTOF WAARUIT DIT BESTAAT niet retour gaat naar de producent of opnieuw gebruikt wordt voor het doel waarvoor het gemaakt was.
Het ontwerpbesluit single use plastics schiet echt compleet z'n doel voorbij als de meest duurzame oplossing buitenspel wordt gezet door een te krappe definitie.