Ontwerpbesluit single use plastics
Reactie
Naam | E. Pollaert |
---|---|
Plaats | Voorschoten |
Datum | 27 juni 2020 |
Vraag1
Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt reageren op het voorliggende ontwerpbesluit en de toelichting.LET OP: om de richtlijn tijdig te kunnen implementeren kan niet van de voorschriften in de Richtlijn worden afgeweken, wel kunnen we zaken waar nodig verder verhelderen.
Plastic rietjes zijn van levensbelang voor voor mensen met een beperking
Een ernstig gebrek in de huidige richtlijn is de omissie van mensen met een beperking die afhankelijk zijn van plastic rietjes om veilig en zelfstandig te kunnen drinken. Op dit moment zijn er geen volwaardige alternatieven voor het plastic rietje beschikbaar voor hen. Zie ook de bijgevoegde artikelen van Omroep Gelderland [Bijlage 1], Ieder(in) [Bijlage 2], OneWorld [Bijlage 3] en Ziek. De podcast [Bijlage 4]. De inwerkingtreding van de richtlijn betekent voor deze groep mensen een significante verslechtering van hun leefsituatie, wat in strijd is met het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap dat Nederland in 2016 heeft geratificeerd.
Dit probleem is niet nieuw. Verschillende belangenorganisaties en vertegenwoordigers van mensen met een beperking hebben reeds veel tijd en energie gestoken in het signaleren van dit probleem en het werken aan een oplossing. Met resultaat: op 5 juni jl. reageerde Minister Hugo de Jonge op Kamervragen die hierover werden gesteld. Hierin erkent hij dat mensen met een beperking ook na de inwerkingtreding van de richtlijn zelfstandig moeten kunnen blijven drinken. Zie ook het bijgevoegde kamerstuk [Bijlage 5].
In het licht van het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap is het van belang dat de richtlijn wordt herzien met inachtneming van de volgende zaken:
1. Expliciete benoeming van de groep mensen met een beperking die afhankelijk is van plastic rietjes om veilig en zelfstandig te kunnen drinken in de sectie 'Doelgroepen die door de regeling worden geraakt'.
2. Een uitzonderingsclausule voor plastic rietjes, zodat mensen met een beperking ook na de inwerkingtreding van de richtlijn onbelemmerd toegang hebben tot plastic rietjes. Het is van groot belang dat een zorgconstruct wordt vermeden om gelijkwaardige deelname aan het dagelijks leven te garanderen, zoals benadrukt door Minister Hugo de Jonge. Deze clausule kan komen te vervallen wanneer er een gelijkwaardig alternatief voor het bestaande plastic rietje is gevonden en dit alternatief vrijelijk beschikbaar is voor mensen met een beperking.
3. De garantie dat de betrokken overheidsinstanties zich inspannen voor het realiseren van een volwaardig alternatief voor het huidige plastic rietje, waarbij in alle fases van het proces mensen met een beperking en hun belangenbehartigers worden betrokken.