Ontwerpbesluit single use plastics

Reactie

Naam Conpax B.V. (W. Wieling)
Plaats Oosterhout (Gld.)
Datum 7 augustus 2020

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt reageren op het voorliggende ontwerpbesluit en de toelichting.

LET OP: om de richtlijn tijdig te kunnen implementeren kan niet van de voorschriften in de Richtlijn worden afgeweken, wel kunnen we zaken waar nodig verder verhelderen.
1. Voor onze bedrijfstak is erg essentieel waar, m.n. ook tijdmatig, de verantwoordelijkheden in de bedrijfskolom liggen. Op basis van artikel 2 concluderen wij, dat het vanaf 3 juli 2021 als producent c.q. importeur van betrokken producten, die niet in de EU geproduceerd zijn, verboden is, om de betrokken producten te leveren en te factureren. Maar dat tegelijkertijd deze producten lager in de bedrijfskolom (b.v. importeur van binnen de EU, groothandel, horeca) nog wel verhandeld en gebruikt mogen worden. Is deze lezing juist? En zo ja, tot wanneer mogen die nog verhandeld c.q. gebruikt worden?
2. Een specifiek Nederlandse éénmalige verpakking, die veel in het zwerfvuil terecht komt, is het polystyreen snackbakje voor frites e.d.. Valt deze derhalve onder Artikel 2 sub c of onder 15f sub a?
3. In artikel 15c Besluit Beheer Verpakkingen wordt gesproken over kunststof drankverpakkingen met deksels, terwijl in het vervolg en in de context van het Besluit eigenlijk alleen wordt gesproken over drankflessen. Dat roept de vraag op, of bij voorbeeld ook PET-bekers, die gebruikt worden voor dranken of gemalen ijs en die gesloten worden met een PET-deksel, voorzien moeten worden van een aangehecht deksel.
4. De markeringsplicht voor kunststof drinkbekers uit hoofde van artikel 15 e uit het Besluit lijkt in strijd met de recyclage-doelstellingen. Het is vrijwel onmogelijk, om formeel en zeker qua intentie aan deze plicht te voldoen met uitsluitend matrijsaanpassingen. De markering is dan in de praktijk slecht of niet leesbaar, zeker als die in de bodem wordt aangebracht. Wil men de markeringsplicht goed tot uitdrukking brengen, dan zouden de, vaak transparante, drinkbekers, bedrukt moeten worden. Daarmee wordt de recyclestroom vervuild en wordt de meest hoogwaardige recycling (transparant>transparant) onmogelijk maakt. Hier is het middel erger dan de kwaal en derhalve is het gewenst, dat de verstrekker van de bekers aan de consument op andere wijze de gewenste informatie verschaft (bv. display of toonbankkaart etc.).