Ontwerpbesluit single use plastics

Reactie

Naam Oerlemans Packaging Group (Ir. RC Verhagen)
Plaats Genderen
Datum 5 augustus 2020

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt reageren op het voorliggende ontwerpbesluit en de toelichting.

LET OP: om de richtlijn tijdig te kunnen implementeren kan niet van de voorschriften in de Richtlijn worden afgeweken, wel kunnen we zaken waar nodig verder verhelderen.
Richtlijn 2019/904 tracht de onderliggende oorzaken voor zwerfafval aan te pakken. Hiervoor schrijft de richtlijn verschillende maatregelen voor die veelal gericht zijn op de producent maar ook op de consument.
Waar zijn de maatregelen die gericht zijn op de consument ? in dit voorstel zijn alleen de producenten verantwoordelijkheden duidelijk gemaakt.

De overheid moet bij het invoeren van deze wetgeving duidelijk maken dat alternatieven niet dezelfde of zelfs een slechtere impact hebben op het milieu of voedselveiligheid. De afgelopen jaren hebben we verschillende incidenten gezien die zorgwekkend zijn. Helaas wordt hier niet actief en publiek tegen opgetreden. Te denken valt aan:

PFAS in papier, karton, maar ook in nieuwe biobased producten zoals suikerriet bagasse. De gegevens zijn al lang beschikbaar maar nog niet omgezet in wetgeving. De Deense overheid heeft hier per 1 juli wel wetgeving over gemaakt.
? https://www.foodpackagingforum.org/news/guide-to-safer-disposable-foodware
? https://www.ceh.org/wp-content/uploads/2019/05/CEH-Disposable-Foodware-Report-final-1.31.pdf
? https://www.natlawreview.com/article/denmark-s-pfas-ban-paper-and-cardboard-effective-july-2020#:~:text=Denmark's%20PFAS%20Ban%20in%20Paper%20and%20Cardboard%20Effective%20in%20July%202020&text=As%20of%20July%202020%2C%20cardboard,a%20functional%20barrier%20to%20migration.
Een aantal alternatieven leveren zelfs direct gevaar op voor de volksgezondheid, maar worden wel als duurzaam alternatief verkocht (Formaldehyde uit Bamboe bekers)
? https://www.test.de/Bambusbecher-im-Test-Die-meisten-setzen-hohe-Mengen-an-Schadstoffen-frei-5496265-0/
Ingredients of concern in alternatieven als Papier en Karton. Het BEUC (Europese consumenten organisatie) heeft hier al eerder over gerapporteerd, en gevraagd om urgente harmonisatie van de food contact richtlijn. Op dit moment heeft juist de kunststof verpakkings industrie hier de strengste richtlijn. Onze voedselveiligheid komt verder in het gedrang.
? https://www.beuc.eu/publications/beuc-x-2019-042_more_than_a_paper_tiger_test_summary_food_contact_materials.pdf
Een recente studie van de Nederlandse voedsel en waren autoriteit geeft aan dat in 70% van alternatieve verpakkingen stoffen zitten die er niet thuis in horen. Toch lijkt dit geen reden te zijn voor aanscherping van richtlijnen. Daardoor ontstaat er oneerlijke concurrentie en is er geen level playing field in de verpakkingsindustrie.

Bijlage