Ontwerpbesluit single use plastics

Reactie

Naam Feestfabriek Alles Komt Goed BV (M W ten Zijthoff)
Plaats Hengelo GLD
Datum 31 juli 2020

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt reageren op het voorliggende ontwerpbesluit en de toelichting.

LET OP: om de richtlijn tijdig te kunnen implementeren kan niet van de voorschriften in de Richtlijn worden afgeweken, wel kunnen we zaken waar nodig verder verhelderen.
TEKST ONTWERPBESLUIT: Markeren van kunststof drinkbekers

REACTIE: betreft dit een inktbedrukking?
Wij organiseren festivals, waaronder de Zwarte Cross & Mañana Mañana. Vorig jaar hebben we onze drankenpartners verplicht rPET-bekers te gebruiken zonder (logo)bedrukking.
Inktbedrukking heeft grote gevolgen voor de recycling van dit materiaal:
- het geeft verkleuring van het plastic, waardoor geen helder transparant recyclaat overblijft: je zou het kunnen verwerken naar bont plastic, maar daar is minder vraag naar.
- de inkt vormt een vervuiling waardoor het materiaal niet foodapproved gerecycled kan worden: dat betekent dat een beker geen beker zou kunnen worden.
TEKST ONTWERPBESLUIT: Beleidsruimte:
REACTIE:
Wij pleiten voor het doorleggen van de ruimte die aan lidstaten gegeven wordt: de wijze waarop doelstellingen bereikt worden. In ons geval: hoe festivals de doelstellingen bereiken, is aan de festivals zelf. Wij roepen op om weg te blijven van verplichte statiegeldsystemen, of een verbod op het gratis verstrekken van drinkbekers, of een verplicht gebruik van herbruikbare bekers (hardcups).
Geen één festival is hetzelfde. Een systeem wat bij de één werkt, leidt bij de ander tot problemen. Ook dragen de systemen niet altijd bij aan het doel: bv. een verplicht statiegeldsysteem draagt niet bij aan recycling, wanneer niet is voldaan aan belangrijke voorwaarden, zoals een monostroom plastic Etc.
Daarbij: statiegeld is een beloning. Wanneer statiegeld vervalt, vervalt mogelijk de motivatie om goed gedrag te vertonen. Wij zijn van mening dat een gedragsverandering het hoogst haalbare is. Dus: bezoekers die hun ‘afval’ op een bewuste manier dumpen, zodat een verwerker er iets mee kan.
Een statiegeldsysteem op de Zwarte Cross zorgt er niet voor dat bezoekers ook buiten de festivalpoort bewust omgaan met afval.
In onze optiek gaat de professionele festivalmarkt verantwoordelijk om met het afvalprobleem: afgelopen jaren is er volop geëxperimenteerd en informatie gedeeld in Green Deals en andere bijeenkomsten. Het is belangrijk dat ook kleinere organisatoren en vrijwillige organisaties dit deel van hun productie onder de loep nemen.
De gemeente kan hier voorwaarden en doelstellingen voor opstellen, waarbij wij pleiten voor een transitieperiode: gun organisatoren de tijd om te pionieren en te bekijken wat bij hen past. De professionele festivalmarkt en overheid kan een rol spelen in kennisdeling.